Homenatgen el rector Peset en el 80è aniversari del seu afusellament aquest dilluns

Una cerimònia institucional al claustre de la UV i una reunió ciutadana al Cementeri General recordaran el metge, investigador i científic

per NLV

Societat

Homenatgen el rector Peset en el 80è aniversari del seu afusellament aquest dilluns
Homenatgen el rector Peset en el 80è aniversari del seu afusellament aquest dilluns

El claustre de la Universitat de València acollirà aquest dilluns, 24 de maig, dia en què es compleixen 80 anys del seu afusellament, un acte en memòria de qui va ser rector de la Universitat, Joan Baptista Peset i Aleixandre. La cerimònia, amb aforament limitat, serà retransmesa en directe.

A finals d’enguany, la rectora i el ministre d’Universitats presidiran un acte de reparació de les persones represaliades després de la Guerra Civil, entre elles el rector Peset, una vegada finalitze la tramitació de l’expedient iniciat pel rectorat de la Universitat de València davant el govern espanyol.

Reunió ciutadana al Cementeri General

Així mateix, com ha anunciat el periodista Francesc Bayarri al seu compte de Twitter, aquest dilluns a les 12 hores, hi haurà una reunió ciutadana davant del nínxol del rector Peset al Cementeri General de València per retre-li homenatge.

Joan Baptista Peset i Aleixandre

Peset i Aleixandre va ser catedràtic de Facultat de Medicina de la Universitat de València, institució en què havia cursat, amb brillant expedient acadèmic, diferents titulacions acadèmiques, entre elles el doctorat en Medicina, el doctorat en Ciències (secció Química) i el doctorat en Dret.

Degà de la Facultat de Medicina entre els anys 1930 i 1931, vicerector de la Universitat de València des de 1931, l’any 1932 va ser elegit rector. Ocupà aquest càrrec fins l’any 1934, en què va ser acceptada la seua dimissió.

L’any 1936 va ser elegit diputat per València i participà en la darrera sessió de les Corts de la República espanyola, l’any 1939. Va ser detingut en el port d’Alacant quan intentava marxar a l’exili.

Separat de la seua càtedra el 29 de juliol de 1939 per la seua «desafecció» al règim de Franco, va ser sotmès a dos consells de guerra l’any 1940 i, finalment, fou afusellat a Paterna el 24 de maig del 1941.

L’any 2001, amb motiu del 60é aniversari de l'afusellament, la Universitat de València va editar el llibre Procés a Joan Peset Aleixandre i una reproducció facsímil de l’expedient del procés.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací