Recuperen una creu de l'antiga diligència de València a Barcelona del segle XIX

La creu, situada a Amposta, es mostrarà al Museu de les Terres de l'Ebre

per ACN / NLV

Cultura

Creu de l'antiga diligència de València a Barcelona del segle XIX que s'ha recuperat a Amposta  |  ACN
Creu de l'antiga diligència de València a Barcelona del segle XIX que s'ha recuperat a Amposta | ACN

S'ha recuperat a Amposta una creu de l'antiga carretera Reial deValència a Barcelona, una ruta directa del correu i diligència que passava per la capital del Montsià, establida a principis del segle XIX. Quan es van fer les obres de l'actual carretera N-340 (el 1988), un veí va conservar l'única que quedava. Carreteres de l'Estat ha autoritzat a l'Ajuntament d'Amposta i el Museu de les Terres de l'Ebre retirar la creu i traslladar-la al centre museístic. La setmana vinent es podrà veure a l'exposició «La revolució dels transports a l'Amposta de principi del segle XX» i després s'incorporarà al fons permanent del Museu. 

De l'antic itinerari de València a Barcelona per Amposta se'n té constància des del segle XVI, però va ser el 1801 que es va fer passar la Reial Diligència per Amposta. En aquests viatges entre Barcelona a València hi havia parades a Vilafranca, Tarragona, Amposta, Vinaròs i Castelló de la Plana, i la ruta es feia en dos dies. Eren camins considerats perillosos i els viatgers estaven exposats als freqüents robatoris dels saltejadors.

L'americà Alexander Slidell va descriure en un llibre que, en sortir d'Amposta cap a València, la diligència en la qual viatjava va ser assaltada i van morir el conductor i l'ajudant. L'anglès Richard Ford va descriure les creus «de pedra, bastes i grolleres», que els viatgers trobaven «al perillós camí d'Amposta», al llibre The book for travellers in Spain (1847). Segons Ford, les creus recordaven l'assassinat dels companys de Slidell, el dia 30 d'octubre de 1826. Un va morir apunyalat (28 punyalades) i l'altre a colps de pedra al cap, a mans «de tres vils rateros o lladregots».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací