Mulet veu «preocupant» que el govern espanyol «obvie la radiació excessiva de la MAT sobre 19 habitatges almenys»

per NLV

Territori, Política

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha presentat al govern espanyol una pregunta sobre la línia de molt alta tensió (MAT) de Morella (els Ports) a Almassora (la Plana Alta), atés que aquesta sobrepassaria el límit de radiació que s'estima perillós per a les persones.

Mulet indica en l'escrit que, «segons l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC), pertanyent a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el nivell del camp magnètic generat per una línia elèctrica de 400 quilovolts», com  l'esmentada, «és de 0,3 microtesles, límit que sobrepassa el màxim de 0,1 microtesles a partir del qual es considera cancerigen en éssers humans». I que «la Subdirecció General d'Avaluació Ambiental ha detectat 110 edificacions al llarg del traçat de la MAT Morella-la Plana que quedaran exposades a un flux magnètic "possiblement carcinogen", de les quals 19 tenen un ús principal com a habitatge».

Per això, el senador pregunta al govern espanyol si «ha instat o s'instarà l'empresa Red Eléctrica Española a canviar el traçat d'aquesta línia MAT, aplicant el principi de prevenció», i «com pensa, dins de les seues competències, resoldre aquesta anomalia si Red Eléctrica continua endavant amb el traçat de la MAT Morella-La Plana».

Mulet assenyala que la resposta del govern espanyol «evita adquirir cap compromís ni estudiar el cas denunciat», ja que es limita a informar que, «després de la preceptiva tramitació del procediment d'avaluació d'impacte ambiental, es va dictar la Resolució de 26 de febrer de 2021, de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental», i «en l'actualitat no existeix cap procediment en curs respecte d'aquest projecte en la referida Direcció General».

Per al senador de Compromís, «resulta preocupant la falta total de sensibilitat de l'administració espanyola respecte als efectes de la MAT Morella-Almassora i altres projectes semblants». A més, recalca que «els dirigents del PSOE i UP al nostre territori són els primers a fer-se les fotos en la suposada oposició a la MAT, però a Madrid la beneeixen i permeten que tire avant sense tindre en compte totes les nostres denúncies sobre l'impacte ambiental, paisatgístic, faunístic o sobre la salut de les persones. Unes denúncies que són ventilades amb una velocitat impressionant».
 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací