S'aprova l'avantprojecte de Llei de Convivència Universitària que posa fi al decret franquista del 1954

El reglament en vigor «és anticonstitucional», adverteix el ministre d'Universitats, Manuel Castells

per EP / NLV

Política

El ministre d'Universitats, Manuel Castells
El ministre d'Universitats, Manuel Castells

El Consell de Ministres té previst aprovar aquest dimarts l'avantprojecte de Llei de Convivència Universitària que posa fi al reglament de disciplina acadèmica dels centres oficials d'Ensenyament Superior i Ensenyament Tècnic, signat per Franco el 1954 i encara vigent. Un reglament que sanciona manifestacions contra l'Església o «paraules indecoroses».

«És un reglament, per tant, anticonstitucional», va advertir el ministre d'Universitats, Manuel Castells, el passat mes de febrer, ja que es tracta de «l'únic instrument que tenen les universitats en aquest moment» sobre el tema.

El ministre ja va avançar que, davant la idea inicial de derogar el reglament, finalment s'ha optat per substituir-lo per una llei «d'acord amb els valors democràtics», així com amb els «principis constitucionals», tal com ja van reclamar l'any passat els rectors universitaris. A més, van avisar que si no és feia així es generaria un «limbe jurídic» a la universitat.

Segons ha avançat Castells, serà una norma que «transcendirà el merament punitiu per promoure una convivència basada en la tolerància, el pluralisme, el respecte a la diversitat, la garantia dels drets i la resolució pacífica dels conflictes, i fomentarà la corresponsabilitat entre tots els membres de la comunitat universitària».

Per a les universitats, la vigència del reglament franquista posa de manifest l'existència d'un règim preconstitucional totalment obsolet que és el que regeix aquesta qüestió, i comporta l'absència d'una regulació homogènia a tot l'Estat adaptada al règim constitucional. D'aquesta manera, amb la nova norma, es pretén actualitzar el règim sancionador i crear un nou marc de convivència comuna per a tot el sistema universitari espanyol.

Així, la futura regulació té l'objectiu de facilitar la creació d'entorns de convivència fixats democràticament per les mateixes universitats; promoure la corresponsabilitat de tots els membres de la comunitat universitària en la convivència; fomentar la mediació com a via de resolució de conflictes, i establir un nou règim disciplinari adaptat a l'ordenament jurídic vigent i realitat social actual, que fixe clarament quins comportaments s'han de considerar reprotxables en l'àmbit de la convivència universitària, així com unes sancions proporcionades i adequades no només a la vida al campus universitari, sinó també a les circumstàncies personals i socials dels estudiants.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací