La Generació Crush

per Gerard Blasco i Granell

Tribuna

La Generació Crush
La Generació Crush

La paraula crush ens és molt familiar a les joves. La solem emprar per a fer referència a un enamorament sobtat cap a una altra persona, cosa que ens apassiona, il·lusiona i, fins i tot, ens pot llevar la son. Tot això independentment de si és realitzable o no. Així, en certa manera, té connotacions semblants a l’amor platònic, encara que en aquest cas, en algunes ocasions s’acaben materialitzant. Afortunats!

No obstant això, nosaltres no som la generació crush per la nostra capacitat d’enamoraments sobtats (que la tenim!), sinó per un altre significat d’aquesta polivalent paraula. En anglés, crush també significa «triturar, esprémer o xafar». Qui no coneix el joc Candy Crush? El qual consisteix a alinear dolços que són esclafats.

Quan escolte la paraula crush recorde com a l’inici de l’estiu passat va tindre lloc un procés de selecció de 1.000 joves per a treballar d’informador de platges sobre la COVID-19. En aquest procés (de tan sols 48 hores de termini) vam participar més de 20.000 joves menors de 30 anys que véiem aquesta com la millor opció (o fins i tot l’única) per treballar i guanyar-nos el sou dignament. Ara, amb l’arribada dels Fons de Recuperació Europeus, diuen que destinaran centenars de milions d’euros per a la creació d’ocupació juvenil. Què es trauran de la màniga en aquesta ocasió? Tinc curiositat!

Aquells que vam nàixer als noranta i principis dels anys dos mil sabem el que és estar constantment xafats pel sistema econòmic i social existent. Primerament, just a l’inici de la nostra entrada al mercat laboral vam patir la crisi econòmica i financera del 2008. L’anomenada Gran Recessió, que ens va portar a quasi deu anys de crisi econòmica, precarietat i inseguretat. Ara, poc més d’una dècada després, patim una nova crisi global, en aquest cas sanitària que indubtablement afecta altres esferes, entre elles l’econòmica i laboral.

Quan érem menuts, se’ns va assegurar que per a tindre un futur havíem de formar-nos i estudiar una carrera universitària. Això era garantia d’èxit personal i professional. Se’ns van crear unes expectatives que certament no solen acomplir-se. Som la generació més pre(parada), amb treballs precaris que no s’adeqüen a la nostra formació acadèmica i expectatives laborals. Hem fomentat un sistema universitari basat en la titulitis, que no està adequadament connectat ni amb les demandes laborals ni amb les necessitats socials i que tampoc escolta (o escolta ben poc) el seu estudiantat.

Davant aquest fet, solament hi caben dues actituds. La primera, la passivitat i la indiferència, simplement veient i acceptant qualsevol catastròfica desdita que el destí dictamine que ens caiga al damunt. L’altra, l’acció, la lluita i participar activament per transformar i millorar la societat que ens envolta. El Bloc de l’Estudiantat Agermanat porta més de trenta-cinc anys treballant per aconseguir un model educatiu i universitari públic, democràtic, inclusiu, sostenible i valencià. Transformar el model educatiu com a mecanisme per aconseguir la societat que volem. Així doncs, fem una crida a totes les joves i estudiants del nostre país a unir-se i seguir participant activament en transformar el model educatiu i universitari i, per extensió, millorar la situació del jovent en la societat.

Perquè nosaltres, la Generació crush, tenim clar que per molt que ens intenten triturar, esprémer o xafar, seguirem enamorant-nos, però sobretot seguirem empenyent cap endavant!

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací