Mor Josep Almudèver, l'últim brigadista internacional

per EP / NLV

Societat

Foto Daniel García-Sala | DLV
Foto Daniel García-Sala | DLV

Josep Almudèver Mateu, brigadista republicà i excombatent de la Guerra Civil, ha mort als 101 anys d'edat.

L'últim brigadista internacional, natural de Marsella i amb residència a Alcàsser (l'Horta Sud), es va allistar voluntàriament a l'exèrcit republicà quan encara no havia complit els 17 anys -li faltaven dues setmanes- i va sortir de València amb la columna Pablo Iglesias per formar part de la 129 Brigada Internacional.

Fa dos anys va rebre un homenatge de la Generalitat Valenciana «per ser exemple de la memòria viva d'una història que cal recordar per poder avançar en una democràcia més plena i justa», ha afirmat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo.

«Josep Almudèver va ser una de les persones que va lluitar perquè aquest país tornara a tindre drets democràtics i llibertats. Els drets i les llibertats que tenim ara. Representa la memòria viva d'aquesta història que cal recordar i tindre molt present precisament per poder avançar en una democràcia més plena i més justa», ha afegit Pérez Garijo.

En aquest acte d'homenatge, el propi Almudèver va comentar que preferia no parlar de Guerra Civil perquè, segons ell, no va ser un conflicte armat entre espanyols, sinó un conflicte internacional, una guerra amb presència de molts països.

 El excombatent va destacar que en aquesta contesa van participar tropes nazis vingudes d'Alemanya i feixistes italianes per donar suport al bàndol franquista. «Com és possible dir que això era una guerra civil», es va preguntar. «Mai a la vida», va reblar.

   «La mentida més gran és que allò va ser una guerra civil», va continuar Almudéver. Va assenyalar que la lluita com a milicià representava «la voluntat de poble treballador espanyol». Considerava que quan va combatre «calia defensar això fora com fora enfront dels feixistes».

   El brigadista va recordar, així mateix, com el govern francès no va lliurar les armes comprades pel govern republicà amb l'excusa que que no li ho va permetre el Comitè de No-Intervenció. Ho va explicar en un passatge del seu llibre El Pacte de no Intervenció. Pobre República. Memòries d'el milicià i brigadista internacional José Almudéver Mateu.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací