Tal dia com hui del 1978 es va fer un tancament a la Facultat de Ciències contra les agressions a Sanchis Guarner

per NLV

Efemèrides

Manuel Sanchis Guarner durant una intervenció en un míting a la plaça de bous de València
Manuel Sanchis Guarner durant una intervenció en un míting a la plaça de bous de València

El 26 de maig del 1978 es va fer un tancament a la Facultat de Ciències de la Universitat de València per protestar contra les agressions que havia patit el filòleg i professor Manuel Sanchis Guarner.

A partir del 20 de maig del 1978, i arran d'un programa emés per Televisió Espanyola, el Grup d'Acció valencianista (GAV) va iniciar una sèrie d'accions amb l'objectiu d'obtindre ressò mediàtic. Les mobilitzacions començaren com a reacció a un programa on s'havia dit que Ausiàs March escrivia en català. Així, l'endemà nou membres del GAV protagonitzaren un tancament al Palau de la Generalitat (aleshores, seu de la Diputació de València encara franquista) com a protesta. 

Ignacio Carrau i el periòdic Las Provincias feren una crida a solidaritzar-se amb els concentrats i prompte un centenar de persones s'hi sumaren. Entre aquestes hi eren el mateix Carrau i Juan Ferrando Badia. L'acte acabà davant del domicili de Sanchis Guarner, on van llançar petards contra l'edifici i van deixar-hi pintades de caràcter calumniós.

Atacs i bombes

La irritació i crispació portada a terme per grups feixistes i xenòfobs al voltant del GAV, fonamentalment del 1978 al 1982, són una prova fefaent que tenien molt clar que el fi havia de justificar els mitjans. Abril Martorell deia que s'havia d'encabir el País Valencià en el club de les autonomies «que se van a constituir en forma de un sano regionalismo que convive pacífica, armónica y entusiásticamente con el resto de España». I per això calia deslegitimar les forces polítiques que ostentaven el poder, aconseguit democràticament a les urnes de manera majoritària.

Una mostra d'aquesta violència i crispació fou, per posar només alguns exemples, rebentar el Plenari de Parlamentaris (març 1978), atacar la delegació de TVE i el domicili del professor Sanchis Guarner (maig 1978), organitzar mítings anticatalanistes com el de la Plaça de Bous de València (juny 1978), fer esclatar una bomba contra l'Aplec del País Valencià a la Plaça de Bous de València (octubre 1978), intent d'assalt al Palau de la Generalitat (octubre 1978), esclatar una bomba al domicili de Joan Fuster (setembre 1981), etcètera.

El 4 de desembre del 1978, quan faltaven dos dies per a la celebració del referèndum de la Constitució Espanyola, un artefacte casolà fou entregat al domicili de Sanchis Guarner, a la Plaça de Cánovas de València. Un jove va lliurar el paquet  a la dona del professor, que el va rebre com a regal nadalenc (amb una caixa de torrons i un present més voluminós). Quan Sanchis Guarner començà a obrir-lo, veié uns cables i immediatament trucà a la policia, perquè sospità què era realment. A l'interior hi havia mig quilogram de pólvora premsada amb metralla.

El 16 de desembre del 1981, Manuel Sanchis Guarner morí d’un infart. Dies després del seu dolorós soterrar, els feixistes van atacar el nínxol on reposa el gran catedràtic.

 

Fonts: Vicent Luna, «La UCD de Suárez en la transició valenciana (III)», El Punt Avui, 2014  /  Josep Mas «Violència política i impunitat al País Valencià durant els anys de la transició», Vibrant, 2021  /  Viquipèdia

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací