Produccions d'Ultramar s'estrena amb «La confiança», una «denúncia de la violència obstètrica»

per EP / NLV

Cultura

Produccions Ultramar s'estrena amb 'La confiança', una «denúncia de la violència obstètrica»
Produccions Ultramar s'estrena amb 'La confiança', una «denúncia de la violència obstètrica» | Sala Ultramar

Produccions d'Ultramar estrena aquest divendres a la sala de València el seu primer muntatge, La confiança, una proposta en què «entrecreua la lluita feminista amb l'activisme climàtic» i fa «una denúncia de la violència obstètrica».

Des de l'espai cultural consideren que «la violència obstètrica, la gestació i la criança han sigut, tradicionalment, les grans oblidades de la lluita per la igualtat de gènere». Aquest «buit en el feminisme» és afrontat per la dramaturga Guadalupe Sáez en el primer muntatge de Produccions d'Ultramar.

«La defensa d'aquelles companyes que no volen ser mares ha sigut el principal motor de la lluita del col·lectiu, i pel camí hem desatés aquelles persones que, voluntàriament o no, decideixen tindre fills», exposa l'autora d'un text que pren el seu nom de la necessitat de confiar en els professionals sanitaris durant un tràngol tan íntim.

La confiança, no obstant açò, se centra en un aspecte que transcendeix l'acte de parir en si mateix: la violència obstètrica. «Es tracta d'un poderós text de denúncia en el qual s'explica com s'emmudeix la dona per a poder convertir l'acte de donar vida en un fet protocol·lari, medicalitzat, pràctic i violent. Parir com un element més de la cadena de producció del mercat», argumenta, per la seua banda, la directora de la peça, Eva Zapico.

La construcció escènica del dolor, de la suor i del plaer de parir per part de Zapico no pretén la versemblança. El llenguatge evita la representació naturalista de l'acte per a partir en busca «de llocs més abstractes que passen per una execució física i vocal molt exigent de la protagonista per a representar tota eixa violència exercida sobre el cos de la dona i materialitzar la rebel·lió enfront de l'intent constant de doblegar les seues necessitats i la seua voluntat».

La responsable de pujar l'enllumenament a l'escenari és Mertxe Aguilar. L'actriu té dos fills biològics i, encara que l'arribada al món del primer d'ells s'assembla a l'experiència que plasma l'obra, explica que per donar vida al seu personatge no li feia falta haver passat per un paritori: «La interpretació és tècnica, investigació i treball creatiu». A eixe respecte, el ritme del text és molt important. Les paraules de Sáez li serveixen a la intèrpret de guia per a trobar eixos estats per on passa la dona que donarà a llum.

L'obra es va forjar durant un taller amb el dramaturg francouruguaià Sergio Blanco en el qual es plantejava treballar a partir d'un relat personal, un objecte, una imatge i una notícia. Com a resultat, La confiança parteix de l'experiència de Sáez, de la llitera com a objecte, de la notícia de la detenció d'una dona embarassada de 42 setmanes i de la imatge d'una orangutana lluitant a mort en la selva de Borneo per a protegir la seua casa.

«Lluites que van de la mà»

Des de finals del passat segle s'afirma que «les dos lluites van de la mà», per considerar la degradació ambiental i la desigualtat de gènere com les dos cares d'una mateixa moneda. D'aquest vincle sorgeix en l'obra la presència paral·lela d'una primat lluitant contra una excavadora de les indústries fusteres.

A Aguilar l'acompanyen sobre l'escenari Diego Ramírez, que representa diferents personatges, des del ginecòleg fins a l'operari de l'excavadora; i Clara de Luna, que és un trassumpte de la veu femenina protagonista i l'encarregada de crear, en directe, l'atmosfera sonora de la peça. El seu treball no només acompanya el text de manera descriptiva en alguns moments, sinó que també crea els sons que actuen d'enllaç entre el món hospitalari i la selva. Tant la música com l'espai sonor venen firmats per Luna i el panorama dels insectes.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací