Crida pel català a Perpinyà després que el Consell Constitucional francès haja prohibit l'ensenyament immersiu

Diverses entitats de Catalunya Nord han convocat una manifestació per l'ensenyament en la nostra llengua aquest dissabte

per NLV

Llengua

Crida pel català a Perpinyà després que el Consell Constitucional francès haja prohibit l'ensenyament immersiu
Crida pel català a Perpinyà després que el Consell Constitucional francès haja prohibit l'ensenyament immersiu

Aquest dissabte, 29 de maig, a les 15h, a la Plaça Catalunya de Perpinyà, diverses col·lectius, com ara La Federació d’Entitats de Defensa de la Llengua catalana a Catalunya Nord, han convocat una manifestació «per a mostrar un cop més la nostra determinació en continuar lluitant pel reconeixement de la nostra llengua i del nostre model educatiu».

El Consell Constitucional francès va prohibir la setmana passada l'ensenyament immersiu del català que contempla la llei que protegeix i promou les llengües regionals minoritàries de l'Estat, com ara el català, el basc, el cors o el bretó, aprovada per l'Assemblea Nacional Francesa el 8 d'abril d'enguany per 247 vots a favor i 76 en contra. La llei, un iniciativa pel diputat bretó Paul Molac, recull l'existència d'un patrimoni lingüístic a França que inclou el francès i la resta de llengües regionals, entre les quals el català, i proposa difondre aquestes llengües minoritàries a les escoles públiques, obrint la porta a la immersió lingüística, i aplicar iniciatives com la retolació bilingüe.

Tot i això, la immersió lingüística en català i altres llengües regionals ha estat tombada perquè «la llengua de la República és el francès». El diputat bretó lamenta en un comunicat aquesta decisió i reclama que el govern canvie la Constitució perquè s'aplica «una visió totalment obsoleta» que obligarà «a prescindir d'una pedagogia molt eficaç». La prohibició pot afectar escoles que imparteixin classes en bretó, basc, català o occità. 

Altres punts de la «llei Molac» sobre la promoció de les llengües regionals, han estat avalats. El Consell ha donat llum verda a les noves disposicions que permeten el suport econòmic dels ajuntaments a l'escolarització dels infants que segueixen una educació lingüística regional, sempre i quan no siga immersiva. 

El Consell Constitucional també ha censurat l'ús de grafies que no existeixen en francès en els documents de registre civil. Molac ho considera «incomprensible» i part d'una «doble moral».

La Bressola, Escoles Catalanes de Catalunya Nord, ha emès un comunicat en què es declara «indignada i esfereïda per la decisió del Consell Constitucional del 21 de maig passat concernint la llei Molac», ja que «amb poques setmanes de diferència hem passat de l’esperança a la indignació».

«El 8 d’abril vèiem com, amb l’aprovació de la Llei Molac per part d’una amplíssima majoria dels diputats, s’obria finalment la porta al reconeixement legal de la immersió lingüística i per tant, de dotar-la d’un marc jurídic que la protegís», continua. «Ara, en canvi, per decisió del Consell Constitucional, la voluntat i la sobirania popular que se pressuposa que representen els parlamentaris és menystinguda i bandejada i es decreta que l’ensenyament en llengua regional per sistema d’immersió és considerat anticonstitucional», afegeix. «El nostre projecte educatiu immersiu seria doncs il·legal!», adverteix.

La Bressola assenyala: «Acabem de tornar a cinquanta anys enrere amb la persecució lingüística de l’ensenyament de les llengües territorials.  Amb el pretext de l’article 2 de la Constitució francesa segons el qual la llengua de la República és el francès, l’Estat destrueix un sistema educatiu de 50 anys d’experiència que ha demostrat uns resultats excel·lents, tant lingüístics com de valors humans.

Per això, demana «als parlamentaris, als nostres elegits, als nostres representants, de ser a l’alçada del moment terrible que travessa la nostra llengua denunciant aquest nou atac lingüicidi».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací