Tal dia com hui del 1948 va nàixer Salvador Puig Antich, activista executat pel règim franquista

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1948 va nàixer Salvador Puig Antich, activista executat pel règim franquista
Tal dia com hui del 1948 va nàixer Salvador Puig Antich, activista executat pel règim franquista

El 30 de maig del 1948 va nàixer a Barcelona Salvador Puig Antich, militant del Moviment Ibèric d'Alliberament que va ser executat pel règim franquista. Puig Antich en va ser membre destacat i va participar en diversos atracaments i accions d'aquest grup armat anticapitalista fundat el 1972. 

Al principi de la dècada del 1970, es va formar el Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL, en les seues sigles en castellà), un grup d'anarquistes que donava suport als sectors més combatius del moviment obrer i del qual un joveníssim Salvador Puig Antich es va fer militant.

Arreu d'Europa es vivien temps convulsos. El Maig francès del 1968, la Tardor italiana del 1969 i tota una constel·lació de moviments revolucionaris havien calat entre la joventut més radical. A Catalunya, els joves membres del MIL sovint duien a terme espectaculars atracaments amb què aconseguien diners per finançar la seua particular lluita revolucionària. Per a Puig Antich, la militància política i les accions que se'n derivaven li van servir de vehicle perfecte per al seu esperit rebel.

Però el 25 de setembre del 1973, efectius de la Brigada Político Social van parar a ell i al seu company Xavier Garriga. En un confús tiroteig durant l'emboscada, un inspector de la policia de 24 anys, Francisco Aguas, cau mort després d'haver rebut cinc trets. Tanmateix, de la pistola de Puig Antich només havien eixit dues bales. 

Greument ferit, a Puig Antich se'l trasllada a un hospital de l'Eixample barceloní i, una vegada recuperat, va ingressar a la presó Model de Barcelona, on va esperar que se celebrara el consell de guerra, que es va anunciar per als dies 7 i 8 de gener de l'any següent, el 1974. 

Un parell de setmanes abans, però, el 20 de desembre del 1973, ETA va atemptar contra el president del govern franquista, l'almirall Carrero Blanco. Un sector del règim franquista va reclamar un cap de turc i l'arribada imminent del consell de guerra a Puig Antich va facilitar les coses. Franco va ignorar les nombroses peticions de clemència, formulades amb més vehemència des de l'estranger que des de Catalunya, i es va negar sistemàticament a concedir-li l'indult. L'activista va ser condemnat a mort. 

Mentrestant, al carrer, les seues germanes i els advocats de la família van començar una cursa contra rellotge i plena d'obstacles per aconseguir evitar l'aplicació de la brutal sentència i salvar la vida de Salvador Puig Antich. Tot va resultar en va. El primer de març, des de Madrid, el Consell de Ministres va confirmar la pena màxima i només un dia després, Puig Antich va morir executat a la paqueteria de la Model. 

La paqueteria de la Model, a tocar del pati d'accés a la presó, era una sala petita, atapeïda de prestatgeries, sense finestres i poc il·luminada. L'espai, on abans s'emmagatzemava roba, va ser triat per quedar al marge de les mirades, però hui encara manté la marca inesborrable del punt on es va instal·lar el garrot vil. 

Salvador Puig Antich, que tenia 25 anys quan va ser executat, va ser l'últim pres executat per garrot vil a l'Estat espanyol, però minuts abans el règim havia aplicat el mateix mètode a un altre pres, i, encara, a punt de caure, culminaria el seu rastre de mort afusellant cinc persones el setembre del 1975. Com el mateix Puig Antich va dir poc abans de morir, calia continuar lluitant. 

Investigacions posteriors, com les del periodista Jordi Panyella, han denunciat les irregularitats d'un procés que el franquisme va utilitzar per descarregar tota la seua ira repressiva. La seua vida i la seua mort són l'argument de Salvador, la pel·lícula dirigida per Manuel Huerga i protagonitzada per Daniel Brühl i Leonor Watling, entre d'altres, a qui acompanya la banda sonora composta pel cantautor Lluís Llach. Basada en la novel·la Compte enrere, escrita per Francesc Escribano, i produïda per Jaume Roures, del grup Mediapro, va ser presentada al Festival de Cinema de Cannes del 2006 amb un gran èxit de crítica i públic.

 

Fonts: Sònia Casas, «En record de Salvador Puig Antich», Sàpiens  /  Marta Ballesta, «Per què Puig Antich va ser executat a la paqueteria de la Model?», Sàpiens

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací