Estudiants de la UA protesten per una taula redona contra el valencià amb diputats de Vox

per NLV

Llengua

Estudiants de la UA protesten per una taula redona contra el valencià amb diputats de Vox
Estudiants de la UA protesten per una taula redona contra el valencià amb diputats de Vox

Diversos col·lectius, com ara Endavant l’Alacantí, Arran, Antifeixistes UA i Decidim l’Alacantí-Vinalopó, han protestat aquest matí a la Universitat d’Alacant per la celebració de la taula redona «La defensa de la lengua española», al saló de Graus de la Facultat d’Educació. L’acte ha comptat amb la participació de diputada de Vox Macarena Olona, l’escriptor Fernando Sánchez Dragó, la presidenta de COPAVA i secretaria de FAPA Gabriel Miró, Sonia Terrero, i el periodista José Javier Esparza. 

Alacant pel Valencià, la plataforma que aglutina les entitats alacantines en defensa de l’ús social del valencià a la ciutat d’Alacant, denunciava aquest dijous en un comunicat que l’ultradreta utilitze una institució pública «per continuar difonent el seu discurs d’odi contra el valencià». 

L’entitat reclamava que el Rectorat i el Deganat de la facultat d’Educació denegara els permisos per dur a terme la taula redona, ja que la UA «ha d’estar oberta al debat, a l’intercanvi d’idees i a la discussió, però no a l’odi la intolerància. el racisme i la xenofòbia, que és el que difonen bona part dels ponents». 

També demanva al Rectorat i al Deganat que fera «efectiu, real i tangible el seu posicionament en defensa del valencià». Perquè aquest posicionament, «que sabem que és sincer per part de les institucions universitàries, queda en paper mullat quan es regala l’espai a aquells partits que volen reduir el valencià a una anècdota folclòrica».

Així mateix, instava la UA a «revisar els mecanismes de representació i participació que permeten que feixistes reconeguts, com ara el president del Consell d’Estudiants, Álvaro Asencio, utilitzen les seues responsabilitats institucionals per fer propaganda de l’odi i la intolerància».

Endavant l’Alacantí ha manifestat el seu rebuig a «l’enèsim atac que pateix la nostra llengua a la comarca de l’Alacantí, després de la retirada del carrer Enric Valor a Mutxamel i la demanda d'inhabilitació 15 anys a 2 docents del CEIP Mediterrani per haver traduït malament part d'una circular del castellà al valencià». 

En un tuit, indica que en l’acte hi han participat «representants del lobby catòlic de la concertada, CONCAPA, i la FAPA Gabriel Miró, ambdues associacions reconegudes per dedicar la seua tasca a la persecució del valencià a l'escola pública».

Així mateix, ha denunciat «la permissivitat de la UA que cedeix equipaments  públics com la Facultat d'Educació per a la realització de jornades que promouen l'odi, la  intolerància i la persecució dels catalanoparlants».

Decidim l’Alcantí ha dit que «fa 4 anys la UA impedia un acte pel Dret a decidir, que havia autoritzat, doblegant-se a les amenaces del feixisme. Hui obre les portes al mateix feixisme. A la democràcia se li tanques portes i al feixisme se'ls obren».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací