Venjança mediàtica per la gestió de la crisi sanitària

per Joan Canela

Columnistes

Venjança mediàtica per la gestió de la crisi sanitària
Venjança mediàtica per la gestió de la crisi sanitària

En aquesta columna no discutiré si la decisió de no renovar els contractes de part del personal sanitari contractat per fer front a la crisi de la Covid és encertada o no. No tinc coneixements suficients, ni criteri, ni tampoc —ho confesse— ho he investigat. Podria ser obvi, ateses les millors xifres de la pandèmia. Podria ser un error i una oportunitat perduda per reforçar i millorar la sanitat pública que molta falta li fa. Ho desconec i la columna no va d’això.

Però sí que tinc coneixements i criteri de sobres per veure com la dreta —la mediàtica primer i la política tot seguit, o coordinadament— s’han llençat a dir mentides i fer populisme molt barat amb aquest tema. Es veu que les bones dades d’infeccions i víctimes que mostra el País Valencià —de les millors a escala europea— couen, i molt. Sobretot si es comparen amb el model madrileny que tant defensen.

El 24 de maig, l’ABC titulava que «La Generalitat valenciana acomiada per Whatsapp més de 3.000 sanitaris». La notícia era ràpidament i massiva difosa per xarxes per ciberactivistes de dretes i trolls ultres, però també primeres espases polítiques de la dreta, i no soles extrema, sinó també teòricament moderada, com Toni Cantó o Fernando Giner.

La cosa ràpidament puja de to. Es retorça encara més un titular que ja estava molt retorçat. Es parla de «retallades» i «col·lapse sanitari» i es compara —i molt, tota l’estona— amb Madrid. «Si Ayuso arriba a acomiadar a 3.000 metges per Whatsapp, se n’ha d’anar a Papua» destaca un digital d’extrema dreta. Un fet que, evidentment, no podria passar. Primer perquè Ayuso ha fet coses molt pitjors i allí està, revalidant còmodament la victòria electoral. Segon perquè per acomiadar tants sanitaris primer els hauria d’haver contractat.

I aquest és el quid de la qüestió. Davant les evidències de les dades –el País Valencià té una incidència acumulada de casos Covid deu voltes menor a la madrilenya- la dreta respon amb mentides. Tan palmàriament falses que l’ABC ja ha hagut de canviar el titular de l’article pel molt més matisat i menys golós «La Generalitat recorre al Whatsapp per comunicar els acomiadaments que afecten 3.000 sanitaris». Una notícia que, ben llegida, ens ve a explicar que la Generalitat va contractar reforços realment importants per a combatre la pandèmia i que aquesta gestió ha donat els seus fruits.

Però qui ha parlat de rectificar? Dos dies després, el flamant secretari general de facto del PPCV, Carlos Mazón, hi tornava amb el tema del «col·lapse sanitari», sumant als «3.000 sanitaris acomiadats per telèfon», el problema d’un expedient d’obres municipal que sembla que ha impedit a l’Hospital Clínic instal·lar una cara maquinària donada per Amancio Ortega. Reconec que ací ja no sé si el que molesta és que siga una donació de l’amo de Zara o senzillament es tracta de continuar la roda encara que siga al preu de fer el ridícul. Que hi ha hagut un problema administratiu? Podria ser. Que la burocràcia és exasperant i massa sovint ineficient? No seré jo qui ho negue. Que publicar la notícia podria ser positiu si desencalla la situació? (sí, a voltes el periodisme funciona) Doncs espere que sí.

Ara, que «Ribó i Puig han impedit durant any i mig tenir una tecnologia puntera que salva vides» i que l’esquerra «està boicotejant» el projecte com afirma l’alcaldessa del PP a València, Maria José Catalá? Això a mi em sembla simplement una mostra de nerviosisme i desesperació perquè ho han apostat tot a Ayuso (podrien haver escollit Feijóo) i el seu «no val la pena tancar res perquè al final els morts són els mateixos», els ha eixit malament.

Ah, i de regal els avance una exclusiva. En les pròximes setmanes Marzà acomiadarà milers de professors (no sé si per Whatsapp). Com es diu sovint, guardeu eixe tuit.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací