Carlos Fabra, cada vegada més prop de la banqueta dels acusats

El ministeri fiscal demana més de 4 anys de presó a l'empresari Fernando Roig per ajudar a eludir el pagament d'una multa d'1,4 MEUR a l'expolític del PP

per Daniel Martín

Societat

Carlos Fabra a l'eixida dels jutjats  |  Imatge d'arxiu EP
Carlos Fabra a l'eixida dels jutjats | Imatge d'arxiu EP

Carlos Fabra, de nou, a punt de seure a la banqueta dels acusats. Carlos Fabra, de nou, protagonista als mitjans de comunicació en la que semblaria una seqüela de la política valenciana d’ara fa més d’una dècada. I Carlos Fabra, de nou, empaitat per Jacobo Pin, el magistrat que el 2007 va sol·licitar la plaça del jutjat número 1 de Nules, una cadira incòmoda de la qual durant cinc anys havien fugit vuit togats. També pel fiscal Javier Carceller, que el 2016 va decidir investigar perquè l’expresident de la Diputació de Castelló hauria aconseguit eludir el pagament de gran part de la multa d’1,4 milions d’euros a què el 2013 va ser condemnat per haver defraudat a Hisenda prop de 700.000 euros entre els anys 1999 i 2003.

Les conclusions de Pin, un jove magistrat (1981) de la veïna localitat de Borriana, fill d’Emilio Pin, exdirigent d’UCD i d’Aliança Popular, i nebot de Margarita Pin, diputada socialista a les Corts, han estat contundents. El magistrat creu que l’exdirigent del Partit Popular i la seua esposa, María Desamparados Fernández, «van ordir un pla per ocultar la major part dels seus ingressos i béns patrimonials» i així no abonar els 920.000 euros que encara deuen. Els acusa d’intentar aparentar que no disposaven de recursos malgrat haver ingressat 2,7 milions en només una dècada i haver fet operacions per 26. 

La instrucció, a la qual ha tingut accés Nosaltres La Veu, també proposa jutjar l’expolític per haver percebut suborns i per blanqueig de capitals. A més, imputa l’esposa de l’exalt càrrec del PP, dos dels fills del matrimoni, Borja Fabra i Claudia Fabra; el seu gendre, Fernando Castro; el seu presumpte testaferro, Alejandro Lorca i cinc empresaris més per ser collaboradors necessaris. Per tots aquests indicis, Jacobo Pin va dictar un procediment abreujat contra l'expresident de la diputació i va emplaçar el ministeri fiscal i les altres acusacions a sol·licitar l'obertura de judici oral, l'arxivament del procediment o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries.

La resposta de la Fiscalia Anticorrupció encapçalada per Javier Carceller des del febrer, ha estat contundent. Ha sol·licitat 12 anys de presó per Fabra i 18 milions d’euros de multa per a tot l’entorn familiar de l’exdirigent del Partit Popular. Una determinació que ha satisfet el PSPV, que s’ha retirat de la causa. Amb el seu moviment, els socialistes també eviten haver d’enfrontar-se a empresaris com el president del Vila-real, Fernando Roig, o l'administrador de la companyia Facsa, Enrique Gimeno -condemnat per l’Audiència Nacional per finançar il·legalment el PP-, acusats per Pin d’haver transferit fons a l’expresident de la diputació camuflats com a préstecs personals o a canvi de drets d’immobles que no tindrien cap interés a adquirir. Per aquesta actuació, el ministeri públic ha sol·licitat per a Roig una pena de quatre anys i set mesos de presó acusat dels delictes de cooperació necessària en la insolvència, frustració de l’execució de la sentència i suborn. Anticorrupció considera que l’ajuda de l’empresari tauleller està relacionada amb els patrocinis rebuts pel Vila-real CF per part de l’Aeroport de Castelló i que van aportar a l’equip groguet 18,7 milions d’euros.

 

Només 439 euros al banc després d’haver ingressat 2,7 milions i haver fet operacions per 26

El magistrat relata que, després que l’administració embargara a Fabra una finca a la Vall d’Alba i un immoble a Almería, l’expresident de la Diputació de Castelló hauria gestat una «situació d'aparent penúria econòmica», segons la qual, a 13 de octubre del 2020, l’exdirigent del PP només disposava de 439,74 euros. Una precarietat que va sorprendre el jutge després de constatar que entre els anys 2007 i 2017 l’exalt càrrec hauria rebut abonaments en efectiu en comptes bancaris titulats al seu nom per import de quasi 2,7 milions d'euros i per «haver mantingut una intensa activitat financera, amb uns abonaments bruts superiors als 26 milions d'euros». 

Segons la instrucció, per bastir el exigu balanç monetari, Carlos Fabra hauria simulat la venda a la seua filla Claudia del 90% de l’empresa Carmacas SL per 130.000 euros, un preu que segons el jutge suposava un increment del valor dels títols del 4.723% en passar de 30,05 euros per participació a 1.449,61. L’operació permetria desvincular la companyia de l’exdirigent del PP i així evitar que fos embargada. Els dos últims detalls que van cridar l’atenció del magistrat és que el tracte concedia a Claudia Fabra 16 anys per pagar la compra i al mateix expresident de la Diputació una línia de crèdit de fins a 600.000 euros que l'expolític podia retornar durant cinc dècades, és a dir, fins que complira els 117 anys.

La desvinculació de Carmacas suposaria un gran benefici per a l’expolític, ja que així evitava l’embargament d’una luxosa vivenda que l’exdirigent del Partit Popular gaudiria a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón, però que formalment és propietat de la companyia. També ho era la transferència a la seua esposa i fills del xalet on resideix el matrimoni a Orpesa. Dos operacions, ara frustrades pel jutge Jacobo Pin, que ha embargat els dos immobles com a garantia de pagament fins que es resolga el cas.

La complexa situació judicial de Carlos Fabra es completa amb l’acusació per part de la Fiscalia Anticorrupció d’haver rebut suborns de quasi 100.000 euros per fer de mitjancer en operacions urbanístiques i amb la reobertura, també per part del magistrat de Borriana, de la causa que investiga si l'expolític va afavorir el golfista Sergio García facilitant-li l'adquisició d'un camp de golf per un import molt inferior al seu valor real, cosa que hauria perjudicat la resta de propietaris del terreny. 

Les diligències prèvies es van obrir el juliol de 2016 per un possible delicte societari del consell d'administració de l'empresa, que va permetre a Golf Borriol, SL -companyia de la família de García - adquirir el camp de golf La Coma de Borriol per 425.000 euros, tot i que, segons els denunciants, el valor era de 9,6 milions.

El jutjat va acordar el maig de 2017 l'arxiu provisional de la investigació, decisió que va confirmar després la secció primera de l'Audiència Provincial de Castelló el novembre de 2017, en considerar que no s'apreciava la comissió dels delictes denunciats. Ara, i després de la incorporació d'un informe policial sobre el patrimoni de Carlos Fabra on s'haurien detectat transferències de 130.000 euros de la família i empresa del golfista a Fabra per retornar uns hipotètics préstecs, el jutjat ha acordat reprendre la investigació.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací