Sergi Tarín i Gabi Martínez guanyen la 1a edició de les Beques Finestres d'Assaig

«No totes les finestres miren a mar» està dedicada al barri del Cabanyal i «Delta», al Delta de l'Ebre

per ACN / NLV

Cultura, InfoLlibres

Sergi Tarín i Gabi Martínez, guanyadors de les beques per a la producció d'un assaig, a la llibreria Finestres | Pere Francesch | ACN
Sergi Tarín i Gabi Martínez, guanyadors de les beques per a la producció d'un assaig, a la llibreria Finestres | Pere Francesch | ACN

Els escriptors i periodistes Sergi Tarín i Gabi Martínez han guanyat la 1a edició de les Beques Finestres d'Assaig, impulsades per la llibreria Finestres de Barcelona. Tarín escriurà en català No totes les finestres miren a mar, dedicat a la problemàtica amb barri valencià del Cabanyal, mentre que Martínez escriurà en castellà Delta, sobre el Delta de l'Ebre. L’objectiu de les beques és fomentar l’escriptura de l’assaig i la crònica humanística, incentivant la reflexió i el debat sobre temes actuals. Finestres dona suport econòmic de 20.000 euros, durant un any a dos autors per a que desenvolupen els seus projectes. El proper any, Finestres passarà de dues a quatre beques. Les beques no estan vinculades a cap editorial. 

El jurat de la I edició de la Beca Finestres d’Assaig en català, format per Anna Guitart, Mara Faye Lethem, Manel Ollé, Pere Antoni Pons i Marina Espasa, ha valorat especialment la possibilitat d’incentivar que s’escriga un tipus de llibre que pot ser sinònim de gran literatura i, a la vegada, ajudar la societat a conèixer-se millor i més a fons. Van rebre per a aquesta beca 46 projectes. 

Tarín ha explicat que al seu projecte, No totes les finestres miren a mar, parla del barri del Cabanyal, que va estar amenaçat per un pla urbanístic que pretenia enderrocar-lo per a prolongar una avinguda. El periodista ha dit que entre el 2009 i 2010 va anar a viure al barri perquè «volia ser un dels veïns que formara part d'aquella lluita» i volia viure en un dels habitatges que estaven amenaçats i «viure des de dins la resistència». 

Com ha apuntat Finestres, la proposta es «mou entre la crònica periodística, el testimoni personal i la reflexió assagística, partint de les vivències de l’autor al barri entre 2010 i 2017» i exposa les reflexions sobre conceptes com la pobresa, el racisme, l’antigitanisme, l’aporofòbia, la pressió i el mobbing immobiliari, la gentrificació, l’abús policial, així com formes de solidaritat, cohesió, dignitat i coratge.

«Delta»

El jurat de la I edició de la Beca Finestres d’Assaig en castellà, format per Jordi Costa, Mathias Enard, Mariana Enríquez, Carlos Zanón i Camila Enrich, ha valorat especialment el fet que Delta, de Gabi Martínez, es tracte «d’un projecte que requereix celeritat i que l’autor pose en relleu el caràcter fronterer del territori en conflicte, un conflicte local que reflecteix un problema universal». Camila Enrich ha explicat que han rebut 225 propostes, de les quals la meitat era de l'Estat i l'altra meitat de Sud-amèrica.

Gabi Martínez, autor de la proposta, ha explicat que el seu pare i la seua infantesa estan molt lligats al mar i a partir del mar i amb el desig d'explicar el seu entorn més proper, el Delta «oferia unes possibilitats estupendes» com «a punt de confluència amb els orígens i tot el viatge que ha fet el riu i ell mateix. La part de l'individu amb la part del propi riu era una coincidència que literàriament tenia». 

Martínez ha indicat que hi ha molt poques obres escrites sobre deltes. «Tenim el Delta de l'Ebre que és un dels espais més simbòlics, que està reben l'impacte del canvi climàtic i està obligant a que persones que fins ara gaudien de l'espai ara veuen que el seu sistema de vida està en perill». El periodista presentarà un diàleg entre l'individu i el territori i la natura. I per fer-ho es va situar a la darrera casa del Delta. 

La llibreria ha remarcat que proposa «un treball de documentació i escriptura sobre un territori fronterer que perd terreny al mar a un ritme vertiginós i les conseqüències que deriven d’aquesta realitat en tot l’ecosistema del Delta de l’Ebre: des de la població formada per veïns de diferents orígens, passant per les indústries locals com el cultiu d’arròs i el turisme, fins a la fauna i la flora com els toros, les anguiles i angules i els flamencs».

4 beques 

L'escriptora Marina Espasa ha explicat que de cara la propera edició de premi, Finestres «farà costat econòmicament a quatre autors» i passarà a oferir quatre beques d'assaig, de 20.000 euros cadascuna: dues beques en castellà i dues en català. «El potencial de l'assaig està creixent molt i hi ha molta demanda», ha manifestat.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací