València crearà un Centre de Producció d'Arts Escèniques al Cabanyal-Canyamelar

per NLV

Territori, Cultura

València crearà un Centre de Producció d'Arts Escèniques al Cabanyal-Canyamelar
València crearà un Centre de Producció d'Arts Escèniques al Cabanyal-Canyamelar

La redacció del projecte bàsic i d'execució de les naus industrials del Cabanyal que l'Ajuntament rehabilitarà per donar-los un ús cultural ha quedat adjudicat definitivament a l'estudi Carratalá Arquitectos. «Una vegada en marxa, acollirà assajos, processos de creació vinculats a nous llenguatges escènics i un espai estable de reunió i coworking per a les associacions del sector», ha anunciat aquest dimecres la regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez. El nou Centre de Producció d'Arts Escèniques portarà el nom de «Bombalino», en honor a l'actor Gabriel Fariza, cofundador del teatre de titelles L'Estrela.

«L'adjudicació definitiva de la redacció del projecte bàsic i d'execució ha recaigut en un estudi d'arquitectura amb 40 anys d'experiència que ha intervingut en edificis com ara La Nau, el Rectorat de la Universitat de València, Tabacalera, arxius, biblioteques o auditoris», ha assenyalat la regidora, qui ha assegurat que aquest nou projecte cultural «és un dels més rellevants impulsats per la Regidoria d'Acció Cultural».

Segons ha explicat l'edil, l'objectiu de la rehabilitació de l'edifici industrial del 1924, situat a la confluència del carrer de Marià Cuber i de Vicente Brull en el barri del Cabanyal-Canyamelar, «és la seua adequació com a espai per a la creació escènica, és a dir, un lloc on dur a terme activitats formatives per a artistes del món del teatre, la dansa, el circ o la performance, i desenvolupar noves produccions».

 Ibáñez ha avançat que en els pròxims dies «l'Ajuntament es reunirà amb l'equip redactor per a dissenyar el projecte, i que també compta amb la participació de les associacions professionals de les arts escèniques de la ciutat, que estan traslladant les seues aportacions sobre les necessitats a considerar en el disseny». A més, «estem visitant altres espais de referència de l'Estat per a incorporar models que funcionen, com ara el centre Harrobia de Bilbao o Teatres del Canal de Madrid».

«A través d'aquest projecte —ha manifestat Ibáñez— pretenem fomentar la creació cultural, la investigació, la innovació i l'intercanvi d'experiències, així com generar laboratoris creatius vinculats a nous llenguatges escènics».

La regidora d'Acció Cultural ha reconegut que a la ciutat «no hi ha prou espais perquè les companyies porten a terme els seus assajos o desenvolupen noves produccions, de manera que la posada en marxa del projecte suplirà aquesta manca». Quan l'edifici estiga en funcionament, València disposarà d'un «espai adequat en el qual es puguen desenvolupar tallers de formació, programes educatius, masterclass, fòrums, residències de creació artística i fins i tot exhibició de treballs».

Aquest projecte permetrà la recuperació de l'edifici i dels seus elements i sistemes constructius adaptant la instal·lació industrial al nou ús, sense perdre l'aspecte exterior de nau industrial. A més de la rehabilitació i habilitació de l'edifici existent, el projecte contempla l'ampliació mitjançant construcció de nova planta a les parcel·les lliures d'edificació situades entre les naus, la plaça de Calabuig i el Teatre El Musical. Aquest edifici de nova planta i les naus estaran connectades, com també amb el Teatre El Musical, «de manera que, una vegada finalitzada, tindrem una gran superfície dedicada a les arts escèniques, tant a la producció, la formació com l'exhibició, i que es convertirà en un referent cultural en l'àmbit local i nacional», ha conclòs Ibáñez.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací