«Reciprocitat ara!» demana una reunió tècnica amb la Generalitat per la reciprocitat d'À Punt, TV3 i IB3

per NLV

Llengua

Manel Carceller, Pere Rostoll, Toni Infante i Manel Rodríguez-Castelló al palau de la Generalitat
Manel Carceller, Pere Rostoll, Toni Infante i Manel Rodríguez-Castelló al palau de la Generalitat

Els representants de la campanya «Reciprocitat Ara!» han mantingut aquest dimecres, 2 de juny, una nova reunió amb Pere Rostoll, director de relacions informatives de la Generalitat Valenciana, per demanar que es faça efectiva sense més retards la reciprocitat dels mitjans de comunicació audiovisuals en la nostra llengua.

Com han recordat, «ja fa 10 anys que el govern del Partit Popular va tallar la recepció de TV3 i de Catalunya Ràdio al País Valencià, que havia estat possible durant 26 anys gràcies a la voluntat popular i a la iniciativa dels repetidors instal·lats per Acció Cultural del País Valencià».

Per això, Decidim, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, i la Plataforma per la Llengua fa més d'un any que estan impulsant la campanya «Reciprocitat Ara!», que demana als governs de la Generalitat Valenciana i de la Generalitat de Catalunya avançar cap a la reciprocitat de recepció de les ràdios i televisions públiques en la nostra llengua.

La campanya reclama especialment que es recupere la recepció de TV3 i Catalunya Ràdio, que es puga veure IB3 al País Valencià i que la ràdio i televisió d'À Punt arribe amb tota normalitat a Catalunya i les Illes Balears i Pitiüses.

En nom de la presidència de la Generalitat, Pere Rostoll ha manifestat «la voluntat política favorable a la recepció, però ha assenyalat la dificultat tècnica d'utilitzar els canals de l'anomenat múltiplex digital gestionat per la Generalitat Valenciana». Per part de la Direcció de Tecnologies de la Informació de la mateixa Generalitat, es considera que ara mateix hi ha una «ocupació màxima recomanada» dels canals de televisió digital terrestre. Això implica, segons el portaveu de la institució, que «el govern espanyol hauria de concedir un segon multiplex de canals digitals a la Generalitat Valenciana, per a poder fer efectiva la recepció de la resta dels mitjans en llengua pròpia».

Els representants de «Reciprocitat Ara!» han considerat que «és possible arribar a una solució tècnica, tal com han fet els governs de les Illes Balears i de Catalunya, i que cal demostrar la voluntat». De fet, en els darrers anys, «hi ha hagut declaracions polítiques favorables a la reciprocitat dels mitjans de comunicació, per part de les Corts Valencianes, del Parlament de Catalunya, i fins i tot del Congrés dels diputats, a més de l'anomenada Declaració de Palma, que data del 2017», han assenyalat.

Consideren que «la pressió de la ciutadania i de les entitats han fet possible la recuperació de la ràdio i la televisió pública À Punt Mèdia» i que «igualment, els drets lingüístics fonamenten la demanda de la plena reciprocitat de tots els mitjans en la nostra llengua».

Les entitats impulsores de «Reciprocitat Ara!», que són Decidim i la Plataforma per la Llengua, han demanat a Pere Rostoll mantenir una reunió conjunta amb el director de tecnologies de la informació de la mateixa Generalitat, per a plantejar una solució tècnica viable per a la reciprocitat.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací