Quan es farà la reforma horària?

Els grups del Botànic registren a les Corts una proposta de dictamen de la comissió d’usos del temps

per NLV

Societat, Política

Quan es farà la reforma horària?
Quan es farà la reforma horària?

La reforma horària per a un ús més racional del temps ens ha de portar a tindre horaris més europeus i ajudar a conciliar la vida laboral amb la familiar.

Des del 2003,  a l'estat espanyol, l’Associació per la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE) treballa perquè l’Estat recupere el fus que li pertoca i per una reorganització del temps que millore tots els àmbits de la vida.

No obstant això, el projecte va més enllà del simple canvi horari i la incidència que puga tindre la llum solar sobre el cos humà i aposta perquè es modifiquen els costums. França, per exemple, té el mateix fus horari que l’estat espanyol, però els seus costums i ritmes de vida afavoreixen que el cos no senta tant el desajust horari.

Amb aquesta modificació, no caldria fer el canvi d’hora dues vegades a l’any (març i octubre), atès que l’Estat quedaria dividit en diferents franges horàries i, per tant, tindríem l’hora que ens correspon segons la situació geogràfica.

L’objectiu és un canvi d’hàbits progressiu, resultat d’un acord col·lectiu que s’ha d’aconseguir per a tots els sectors de la societat. Per això és necessari un pacte que implique l’àmbit de l’educació, dels hospitals, de la funció pública i, fins i tot, del prime time televisiu.

La iniciativa pren com a referència l’organització del temps de països líders en producció i creixement econòmic, com ara Alemanya o Bèlgica. Segons les estadístiques, tot i que a l’estat espanyol es treballen 277 hores més que a altres països de la Unió Europea, la productivitat és molt inferior. 

A més, les dades també demostren que l’estat espanyol és on menys es dorm de la Unió Europea i ocupa els  primers llocs en fracàs escolar, obesitat infantil, problemes d’estrès i accidents laborals i de trànsit. 

A Catalunya, el 2014, va sorgir de la societat civil la Iniciativa per a la Reforma Horària. El 2017 les institucions i organitzacions promotores del Pacte per a la Reforma Horària van establir l’Objectiu 2025 amb el propòsit de recuperar les dues hores de desfasament horari amb relació a la resta del món, impulsar una nova cultura del temps en les organitzacions a favor de models més eficients i més flexibles per atendre les noves necessitats socials, i consolidar el factor temps com a nova mesura de llibertat, equitat i benestar.

Cal recordar que el fus horari actual va ser adoptat l’any 1940 pel dictador Francisco Franco amb la voluntat de fer coincidir l’hora amb tots els territoris conquerits per l’Alemanya nazi. La majoria de països europeus que van fer el mateix van retornar al seu fus, però l’Estat espanyol, no. Per això, el nostre horari perjudica l’aprofitament de les hores solars.

 

Els grups del Botànic aposten per una reforma horària que millore l’ús del temps

Els partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV) han registrat a les Corts aquest divendres una proposta de Dictamen de la Comissió d’Estudi d’Usos del Temps que es debatrà el proper dia 15 de juny en comissió. 

Després de mesos d’estudi, una ampliació i al voltant del mig centenar de compareixences, han presentat una bateria de propostes per legislar en aquesta matèria, tenint en compte els suggeriments i les mesures que les persones que han comparegut en la comissió els han traslladat.

Els grups del Botànic han manifestat que es tracta de propostes que abasten la necessitat d’una reforma horària coordinada amb els diferents sectors socials i que insten a legislar en matèries concretes de l’àmbit laboral, el socio-sanitari, l’educatiu, el cívic, el del comerç i consum, el cultural, d’oci i, per descomptat, també en igualtat. 

I han afegit que l’objectiu és millorar l’ús que fem del temps, començar a utilitzar el temps de forma més racional. I per a tal objectiu tot compta: des de l’alimentació, els horaris laborals, els horaris d’esbarjo, la cura de persones a càrrec i per descomptat cal una perspectiva de gènere que ho abaste tot des del prisma de la dona, la principal perjudicada ara per ara d’un ús irracional del temps. 

Abans de dur el Dictamen al registre de les Corts, els grups del Botànic l’han donat a conèixer als grups de l’oposició als que han convidat a sumar-se, amb la finalitat d’aconseguir un acord el més unànime possible per possibilitar una reforma horària àmplia que beneficie la societat en el seu conjunt.

 

La implantació gradual de la jornada de les 32 hores laborals

Demandes per a flexibilitzar i assolir la reducció de la jornada laboral i el foment de la implantació gradual de la jornada de les 32 hores laborals, com reclamen les persones expertes, revisió dels horaris escolars, sensibilització ciutadana de les desastroses conseqüències per a la nostra salut d’uns ritmes de vida que no possibiliten el descans, avançament del prime-time televisiu, teletreball amb perspectiva de gènere de manera que la instal·lació d’esta fórmula de treball no siga un retrocés per a la dona, i fins i tot un apartat  que insta a les Corts Valencianes – i als propis grups polítics-  a dotar-se de mesures de conciliació són el fruit d’un extens treball que les tres portaveus del Botànic han fet al llarg de la legislatura i que ara comença a veure la llum.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací