Quatre manifestacions contra la «Llei mordassa» recorren València [fotogaleria]

per NLV / EP

Societat

Foto: Mathias Rodríguez
Foto: Mathias Rodríguez

Quatre manifestacions convocades per més d'un centenar de col·lectius han recorregut València aquest dissabte fins unir-se en una protesta conjunta per expressar el seu «total rebuig» a la Llei Orgànica de protecció de la seguretat ciutadana de 2015, coneguda com «Llei mordassa», tal com es pot veure en aquest reportatge fotogràfic.

Els manifestants han exigit la «derogació immediata» d'aquesta norma per considerar-la «injusta i repressiva», així com la retirada de tots els procediments administratius en curs.

Sota el lema «Som i serem sense mordassa», la protesta ha eixit en quatre columnes diferents des de diversos punts de la ciutat per representar els diferents «eixos de lluita» afectats per la llei: defensa de l'habitatge, defensa del territori, antiracista / antifeixista, i feminismes.

Després de marxar pel seu compte, amb actes paral·lels de protesta al port de València (columna en defensa del territori) o al CIE de Sapadors (columna antiracista / antifeixista), han desembocat en una concentració unitària a la plaça de l'Ajuntament.

Tots aquests col·lectius i moviments s'han unit «després d'un any de pandèmia» sota un objectiu comú: «plantar-se i dir prou» a una Llei Mordassa que consideren «la culminació d'una obra que, des de les instàncies de poder, s'ha edificat sobre els pilars de la por i del consegüent silenci, per perpetuar així la repressió generalitzada».

El portaveu de la plataforma Tanquem Cofrents, José Juan Sanchis, de la columna en defensa del territori, ha denunciat que la Llei Mordassa és «desproporcionada» amb l'objectiu de «reprimir les protestes» i ha demanat la seua derogació perquè «ja toca». De fet, ha assenyalat que la seua organització ha estat «víctima» d'aquesta norma i ha estat jutjada en diverses ocasions com a conseqüència de protestes i accions pacífiques.

Per la seua banda, de la columna en defensa de l'habitatge, José Luis, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), ha demanat la «desaparició» de la Llei Mordassa, ja que «criminalitza la protesta» i ha defensat que les manifestacions contra aquesta norma «injusta» són «una obligació davant de la barbaritat que suposa que l'Estat de Dret mantinga els interessos del capital financer i un sistema tan repressiu com l'actual».

Per part de la columna feminista, la portaveu de l'Assemblea Feminista de València, Mireia Biosca, ha qualificat la norma d'«antidemocràtica», ha assenyalat que «només busca la paralització de les protestes i criminalitzar als moviments socials» i ha reivindicat la «necessitat immediata» de la seua derogació.

Finalment, per la columna antiracista, Emilio Hermosano, de la plataforma Mobilitza't, que s'ha unit a la marxa en representació de Colòmbia, ha reclamat que la comunitat internacional «escolte» el país davant la «repressió» del govern colombià, que té « tot el poder i és amo de la policia, els jutges i les forces militars», que «estan matant als líders socials i les persones que lluiten pel país».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací