Morera demana a Batet que agilitze el reconeixement del dret civil valencià en la Constitució

El president de les Corts s’ha reunit amb la presidenta del Congrés aquest dilluns per abordar qüestions pendents

per NLV

Política

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera
La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, s’ha reunit aquest dilluns amb la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, a la seu de la cambra baixa per parlar de temes pendents, com la reforma constitucional per incloure el reconeixement del dret civil valencià.

Morera ha explicat després de la reunió que ha demanat a Batet que la fita d'aquesta legislatura siga la reforma constitucional que incloga el reconeixement del dret civil valencià. «Som conscients que és un impuls que han de donar els grups parlamentaris, que són els qui han d'incloure en l'odre del dia la proposta enviada per les Corts Valencianes a principis de l'any 2020», ha manifestat.

El president de les Corts ha assenyalat que «és un tema que forma part de l'agenda valenciana i s'emmarca en eixa relació que hauria d'existir entre els parlaments autonòmics i el congrés, en una mostra de coparticipació en els processos legislatius que pose així en valor l'autèntica estructura i divisió de competències de l'Estat autonòmic».

Des del parlament valencià, ha dit, s’espera que «els grups parlamentaris tinguen en compte la urgència, que no s'aparque per més temps aquesta reforma, que pot anar en paral·lel a la que es vol fer de l'article 49. El que no seria desitjable és que passara el mateix que amb la reforma de l’estatut».

La reivindicació del reconeixement del dret civil es remunta al 28 d’abril del 2016, quan el Tribunal Constitucional va declarar que la llei valenciana de règim econòmic matrimonial valencià no s’ajustava a l’ordenament constitucional, igual que va passar amb la llei de custòdia compartida i amb la llei d’unions de fet formalitzades.

El febrer del 2020, el ple de les Corts aprovà la iniciativa per a impulsar una reforma constitucional i recuperar el dret civil valencià. Setze mesos després, aquesta reforma encara espera que els grups parlamentaris decidisquen incloure-la en l’ordre del dia per a la tramitació.

Morera ha insistit que «esperem que tinguen sensibilitat en aquesta qüestió i que no passe com en la reforma de l’Estatut, aprovada per les Corts el 2011 i que no s’aprovà definitivament fins al 2019. Cert és que no hi va haver predisposició en aquesta reforma per totes les parts i fou a partir del 2015 quan es va impulsar i es va aconseguir que fora una fita de la legislatura anterior».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací