El Tribunal de Comptes de la UE alerta que Frontex és ineficaç per donar suport a la gestió de fronteres

Els auditors veuen «preocupant» que el bloc europeu li hagi donat més poders

per ACN / NLV

Política

Un guarda de Frontex a Lesbos (Grècia)  |  ACN
Un guarda de Frontex a Lesbos (Grècia) | ACN

El Tribunal de Comptes de la Unió Europea ha alertat que Frontex és ineficaç per donar suport a la gestió de fronteres. En un informe publicat aquest dilluns, els auditors critiquen «incoherències en el sistema d'intercanvi d'informació que en debiliten la capacitat per vigilar les fronteres exteriors». També troben a faltar que l'agència faça anàlisis de risc completes, així com auditories internes sobre el seu funcionament. «Això és especialment preocupant ara que Frontex haurà d'assumir noves responsabilitats», ha avisat Leo Brincat, membre del Tribunal de Comptes de la UE encarregat de l'informe. 

El 2019 la UE va ampliar les competències de Frontex perquè passara de tindre un rol de suport i coordinació a exercir una funció operativa. «Hi ha un risc significatiu que Frontex tinga dificultats per complir el nou mandat», pronostiquen els auditors. La UE va augmentar de manera «exponencial els recursos per a l'agència sense avaluar les necessitats dels estats i les capacitats de l'ens», opinen.

Per complir el nou mandat Frontex disposarà de fins a 10.000 efectius d'ací a 2027, mentre que el 2019 només en tenia 750. A més, el seu pressupost es duplicarà i arribarà als 900 milions d'euros anuals.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací