¡Viva España!

per Vicent Pons

Tribuna

¡Viva España!
¡Viva España!

¡Viva España! Bé, ara que ja he captat la vostra atenció m’agradaria dir-vos que el títol real d’este article d’opinió és On ******* està el meu tren?, el nom de la campanya que des de Compromís vam llançar ara farà una setmana, que hauria hagut d’estar present a les principals estacions de tren de rodalia, però que Adif i Renfe van censurar i que, malgrat tot este maremàgnum, no fou suficient per tenir una mínima atenció dels mitjans públics valencians, tot i comptar amb la presència de Joan Baldoví, Carles Mulet i Papi Robles presentant la cosa. 

Plors i planys a part, totes i tots sabem quin és el problema amb els trens de rodalia del nostre País: manca d’inversió per a modernitzar les vies ja existents, duplicar traçats i electrificar vies; manca d’inversió per a fer-ne de noves, com el tren de la costa, l’ampliació fins a la Font de la Figuera, el tren a l’Aeroport d’Alacant-Elx o el rodalia fins a Tortosa des de Castelló de la Plana entre altres; i, sobretot, una concepció de les rodalies pensada i executada des del centre peninsular que no té en compte les necessitats del poble valencià. 

Com a dada, el País Valencià és el territori de l’Estat amb més incidències a la xarxa de Rodalia, tenim eixe merdós honor: 7.593 trens cancel·lats o suprimits i 11.384 trens amb retard en l’últim any. El País Valencià tingué una execució del pla de rodalia de l’Estat del 0,009%, és a dir, de 3.400 milions d’euros pressupostats se n’han executat 300.000, una inversió de 0,0015 euros per usuari de rodalies. Com digué un president espanyol: «estem a la Champions League». 

Des de Compromís hem demanat en diverses ocasions des de les Corts Valencianes amb Fran Ferri, Belén Bachero i Papi Robles, també al Congreso amb Joan Baldoví i al Senat amb Carles Mulet, que volem la transferència de les competències dels rodalia valencians i, per descomptat, la transferència dels diners per poder gestionar de manera efectiva este servici. Però anem més enllà i des de Compromís, al web trencancelado.com hem presentat la nostra proposta de noves línies per a vertebrar tot el País Valencià i, també, el nostre model per a les zones rurals i interiors del nostre territori que és el servici a demanda.  

Una proposta que té al darrere molt més que la millora del transport públic de tren de rodalia, té al darrere el foment d’un ús més racional del temps perquè les usuàries i usuaris no perden cada dia un temps preciós; una proposta que pretén lluitar contra el canvi climàtic baixant les emissions de gasos d’efecte hivernacle, fomentant el transport públic per davant del privat i, a més, electrificant les vies que actualment funcionen a gasoil i que tenen un gran impacte sobre el medi ambient. 

En definitiva, jo no sé com de viva està Espanya, el que sí que sé és que les persones usuàries del servici de rodalia estan cansades, fartes i ofegades; doblement escanyades per una infrainversió i un infrafinançament que ens deixa òrfenes de transport públic. Mentrestant, el govern més progressista de la història d’Espanya es fa el bovo i per darrere va tapant la boca a qui denuncia el maltractament sistemàtic que patim les valencianes i valencians.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací