La Generalitat i l'FVMP crearan oficines d'atenció a les víctimes del franquisme

Pérez Garijo ha destacat el paper de les entitats locals «per continuar avançant en memòria democràtica»

per NLV

Territori, Societat

La Generalitat i la FVMP creen les oficines d'atenció a les víctimes del franquisme
La Generalitat i la FVMP creen les oficines d'atenció a les víctimes del franquisme

La consellera de Participació, Transparència, Qualitat Democràtica i Cooperació, Rosa Pérez Garijo, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro, han signat un conveni de col·laboració en matèria de memòria històrica i democràtica valenciana que permetrà la creació d'oficines d'atenció a les víctimes del franquisme.

La consellera ha subratllat la importància de dur a terme aquesta tasca «molt necessària en la qual és fonamental la col·laboració de totes les administracions i de les entitats locals».

Per la seua banda, el president de l'FVMP, Rubén Alfaro, ha destacat la importància d'aquesta cooperació que ha qualificat com a «àrdua i constant» per tal que les entitats locals «puguen continuar aprofundint en investigació i en pedagogia perquè no s'oblide què va passar en tots aquells anys de foscor».

La Generalitat destina un total de 40.000 euros a l'FVMP per desenvolupar aquest conveni a través de la investigació, la difusió i divulgació de llocs i itineraris de la memòria amb una finalitat didàctica i turística, a més d'aquelles relacionades amb l'assessorament i acompanyament a les víctimes i els seus familiars.

En aquest sentit, s'impulsarà la creació d'oficines de víctimes de la Guerra Civil, la Dictadura i la Transició als grans municipis i en aquells altres pobles o comarques en què puga haver una major demanda d'informació, assessorament i ajuda. També s'elaborarà un protocol d'atenció a les víctimes.

La col·laboració subscrita inclou activitats com ara el disseny i la gestió de cursos de formació contínua per a empleats públics de l'Administració Local, amb mòduls referits al dret de les víctimes, la retirada de vestigis, protecció patrimonial i coneixement públic dels llocs i itineraris de la memòria i règim sancionador.

També preveu trobades de la Xarxa de Memòria de Municipis en què es pose en valor la memòria històrica i l'establiment d'un calendari d'intercanvi d'experiències entre la Xarxa de Memòria i grups memorialistes del País Valencià, a fi de compartir les bones pràctiques memorialistes.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací