El Pla d'Acció Territorial (PAT) del Baix Segura aposta per la protecció i el desenvolupament sostenible de la comarca

Arcadi España: «Els episodis de pluges torrencials es repetiran i cal que ens hi adaptem»

per NLV

Territori

La Conselleria de Política Territorial aposta pel PAT de la Vega Baixa per a la protecció  i el desenvolupament sostenible de la comarca
La Conselleria de Política Territorial aposta pel PAT de la Vega Baixa per a la protecció i el desenvolupament sostenible de la comarca

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha presentat aquest dimarts a Xacarella el Pla d'Acció Territorial (PAT) del Baix Segura, «un instrument d'ordenació supramunicipal per a garantir la protecció del territori i el desenvolupament sostenible».

El conseller ha ressaltat que «la comarca és un territori formidable, però també molt fràgil davant un canvi climàtic que ja és present i que ja hem vist i patit amb la DANA». «Els episodis de pluges torrencials es repetiran; estem davant d'un gran repte al qual hem d'adaptar-nos, i que no podem eludir ni ajornar», ha indicat.

Segons España, el PAT es fonamenta en «el diàleg amb tots els ajuntaments i agents socials i econòmics de la comarca per organitzar correctament l'urbanisme i mirar cap al futur amb la voluntat de crear ocupació d'una forma sostenible i potenciar la indústria agroalimentària i el turisme d'una forma segura».

Així mateix, ha anunciat que en unes setmanes el document estarà ja en període d'informació pública perquè els municipis puguen fer aportacions. 

El PAT del Baix Segura 

El PAT del Baix segura abasta 27 municipis, 950 km², incideix sobre 350.000 habitants i ha sigut elaborat per un equip tècnic d'alta capacitat i solvència, amb destacats membres de les Universitats d'Alacant i Elx.

Com a primera gran línia de treball, el PAT dissenya la infraestructura verda del territori, des d'un punt de vista multifuncional i de reforç a la producció de serveis ecosistèmics, relacionats amb la qualitat de vida de les persones.

Un altre dels pilars del PAT es refereix al sistema d'assentaments de la comarca i els problemes que porta aparellat un model urbanístic heretat. El PAT fa una profunda anàlisi de la capacitat de planejament existent, detectant tant les disfuncions com les seues potencialitats.

També s'analitza el sòl industrial, amb menor superfície a la comarca, però que compta amb grans potencialitats de desenvolupament, especialment en l'eix industrial i logístic de la A-7, al nord de la comarca.

En tercer lloc, des del punt de vista de les infraestructures, el PAT duu a terme una anàlisi de les capacitats de la xarxa actual, en un àmbit on l'ús del vehicle privat és massiu. A més, l'espai litoral, entorn de la N-332, presenta densitats de població molt elevades. L'Estudi de Mobilitat de la comarca, que també està elaborant la Conselleria, podrà plantejar solucions adequades per a la millora de la mobilitat, tenint en compte la sostenibilitat.

Juntament amb els objectius de resiliència i sostenibilitat, el PAT es planteja també com un instrument dinamitzador de l'activitat econòmica. A aquest efecte, en el Pla es prepara el territori per a noves demandes de sòl productiu, tant en quantitat com en qualitat, es potencia especialment el clúster agroalimentari, i es reforcen els productes turístics associats als serveis culturals, esportius i de salut.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací