Arriben tres noves cries de crebalòs a la Tinença de Benifassà

Mireia Mollà destaca la «importància» del projecte de reintroducció d'aquesta au «per a la millora de la biodiversitat al parc natural»

per NLV

Territori

Arriben tres noves cries de crebalòs a la Tinença de Benifassà
Arriben tres noves cries de crebalòs a la Tinença de Benifassà

Aquesta setmana, el Parc Natural de la Tinença de Benifassà (el Maestrat) ha rebut tres noves cries de trencalòs o crebalòs (Gypaetus barbatus) dins del projecte de reintroducció «Benvingut de nou, Crebalòs», engegat el 2018.

En l'acte, ha participat la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, que ha destacat la «importància d'aquest projecte per a la millora de la biodiversitat al parc natural i la col·laboració entre diferents entitats i administracions que el fan possible». A més, ha agraït la tasca que duen a terme nombroses persones i voluntaris de les poblacions de la Tinença que cuiden les cries i els adults introduïts en anys anteriors.

«L'arribada d'aquests nous exemplars de trencalòs consoliden el projecte de reintroducció i contribueixen a difondre el patrimoni natural de la Tinença i del País Valencià», ha indicat.

Els escolars de la zona han triat els noms de les noves cries: Durall (mascle) i Dena (femella), que procedeixen del centre de cria en captivitat de Guadalentín, a Cazorla, i van nàixer el 4 de març, i Dalila, que ve del zoo d'Ostrava, a la República Txeca, i va nàixer el 8 març.

Les tres romandran en un niu preparat per a l'ocasió entre 30 i 40 dies amb vigilància i assistència permanent. Després faran els primers vols i iniciaran la seua vida fora del recinte.

Han estat cedides per la Vulture Conservation Fundation, entitat que coordina la recuperació del trencalòs a tot Europa. Amb l'arribada d'aquestes tres noves cries, són ja nou els pollets introduïts.

El programa restaura la riquesa biològica del País Valencià, amb la recuperació d'aquesta espècie que es va extingir en aquest territori a la fi del segle XIX i que ha tornat a assentar-se i a sobrevolar el cel de la Tinença.

Tècnica de reintroducció

La tècnica per aconseguir que l'espècie torne a reproduir-se a la comarca, després de més d'un segle d'absència, s'anomena hacking o criança campestre. Aquest mètode es basa a portar pollets nascuts en captivitat i instal·lar-los al niu artificial esmentat i en un hàbitat adequat perquè hi passen un mes i inicien els primers vols.

Amb aquesta tècnica s'aconsegueix que les cries associen el lloc de la solta al lloc de naixement, de manera que, quan arriben a l'edat reproductora, que es produeix entorn dels 6-10 anys, seleccionen aquests paratges per criar, ja que l'espècie, malgrat moure's per amplis territoris durant la seua fase juvenil, acostumen a reproduir-se a llocs propers on van nàixer.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací