Engeguen dos projectes antidespoblament a la Vall d'Albaida

Es tracta de la millora de les condicions del pantà de Bellús i la restauració del monestir del Corpus Christi de Llutxent

per NLV

Territori

S'engeguen dos projectes antidespoblament a la Vall d'Albaida
S'engeguen dos projectes antidespoblament a la Vall d'Albaida

La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra, ha anunciat l'impuls de dos projectes prioritaris a la Vall d'Albaida després de reunir-se amb responsables dels municipis de la comarca.

En aquest sentit, Segarra ha recordat que una de les prioritats d'Avant és donar a conéixer els problemes dels municipis amb poca població i promoure canvis estructurals a nivell econòmic per repercutir positivament en la vida dels seus habitants. 

La Vall d'Albaida suma un total de 34 municipis, 30 dels quals tenen menys de 5.000 habitants i 15 amb menys de 500 habitants. Una realitat demogràfica que ha motivat la reunió de la directora general a Alfarrasí amb els alcaldes i alcaldesses dels pobles veïns per abordar qüestions que els preocupen, com ara els problemes que ocasiona el pantà de Bellús a la ciutadania.

Per aquest motiu, també han assistit a la trobada el president de la Comissió Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, i el responsable d'ADIF del País Valencià, Juan Carlos Fulgencio. Totes dues entitats són claus per solucionar els problemes derivats de la mala qualitat de l'aigua, la construcció d'un viaducte i l'augment del nivell del pantà.

També ha assenyalat que «l'única via per frenar el risc de despoblació és resoldre els problemes des de la cooperació entre institucions». «Superar obstacles ens obri un ampli ventall d'oportunitats», ha insistit. Cal «repensar l'activitat en aquests municipis, fomentar el turisme d'interior i impulsar aquestes zones com a referència de l'esport a l'aire lliure», ha apuntat.

La directora d'Avant ha apostat per mostrar la riquesa paisatgística, «un atractiu turístic de qualitat i diferent» i, per això, ha indicat que l'interior «és un món per descobrir, que apassiona quan el coneixes i que permet practicar innombrables activitats esportives, trobades familiars i aprenentatge de l'entorn». «És un valor de riquesa econòmica per a la comarca i per al conjunt del País», ha remarcat.

El pantà de Bellús i el monestir del Corpus Christi de Llutxent

La millora de les condicions del pantà de Bellús activarà l'oferta turística de la comarca. «Un nou concepte que passa pel condicionament del llit del pantà per a activitats d'esbarjo, esports aquàtics i rutes en la zona; un reclam per a visitants des de la sostenibilitat i el respecte mediambiental», ha explicat.

El monestir Corpus Christi és un altre dels grans valors reconeguts a la comarca i l'ajuntament de Llutxent ha treballat per restaurar-lo i rehabilitar-lo. L'edifici és propietat de la Diputació de València i va ser seu de la primera facultat d'Art i Teologia que va tindre el País Valencià.

En la reunió amb l'equip del consistori municipal i amb la mancomunitat s'ha assenyalat la necessitat d'articular una proposta que «enaltisca el monestir com a recurs turístic i valor patrimonial de la comarca i del País Valencià».

Finalment, Segarra s'ha compromés a continuar treballant per augmentar els recursos destinats al monestir i posar en marxa una comissió de treball amb la Direcció General de Tecnologies de la Informació i amb la Universitat de València, que oriente i assessore en la incorporació de noves funcionalitats.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací