Mor Tomás Llorens, primer director de l'IVAM

L'historiador i crític d'art també va dirigir el Museu Reina Sofia i va ser conservador en cap del Museu Thyssen

per EP / NLV

Cultura

Mor Tomás Llorens, primer director de l'IVAM
Mor Tomás Llorens, primer director de l'IVAM

L'historiador i crític d'art Tomás Llorens, que va ser primer director del Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) i del Museu  Centre d'Art Reina Sofia (MNCARS), ha mort als 85 anys.

Així ho ha fet saber el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, durant la sessió de control a les Corts aquest dijous. El president ha enviat les seues condolences a la família i ha lamentat la pèrdua d'un «gran intel·lectual i un gran valencià». Unes paraules que han estat seguides de l'aplaudiment de tota la cambra.

Tomás Llorens (Almassora, la Plana Alta, 1936) va ser el primer director de l'IVAM (1986-1988) i del MNCARS (1988-1990) i, després, conservador en cap del Museu Thyssen Bornemisza de Madrid (1990-2005).

A més, va mantindre la vinculació acadèmica al llarg de la seua carrera professional. Una vinculació que va destacar la Universitat d'Alacant quan el va nomenar doctor honoris causa l'any 2013. De fet, va impartir a la institució alacantina l'assignatura Composició Arquitectònica. A més, va ser professor d'Estètica a la Politècnica de València (1969-72), d'Història i Teoria de l'Arquitectura a la Politècnica de Portsmouth (1972-84), d'Estètica a la Politècnica de Barcelona (1978-80) i d'Història de l'Art a la Universitat de Girona (1996-98).

Investigador en teoria i crítica de l'art

La seua faceta d'investigador en els camps de la teoria i la crítica de l'art i l'Arquitectura es va iniciar com a suport de diferents moviments pictòrics (com ara l'Equip Crònica als anys seixanta). A l'IVAM, hi va fer les propostes de col·leccions i la catalogació crítica d'aquestes; al MNCARS, hi va reordenar la col·lecció, i al Thyssen-Bornemizsa, hi va crear la col·lecció i es va encarregar del muntatge de diverses exposicions temporals i de la redacció dels catàlegs raonats. A més, va impartir conferències en diferents museus de tot el món.

Com a gestor cultural, Llorens va destacar pel seu paper com a patró, consultor o director de diferents museus, així com per la gestió en la recuperació d'art espanyol o l'adquisició de col·leccions artístiques de relleu, entre elles la de l'escultor Julio González o la de pintures per a la Thyssen.

Com a reconeixement a la seua trajectòria, el 2007 va rebre la Medalla d'Or al Mèrit en Belles arts.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací