Es lliura el X Premi Joan Francesc Mira d'investigació en antropologia

Enguany el Museu Valencià d'Etnologia i l'Associació Valenciana d'Antropologia han guardonat dos treballs

per NLV

Cultura

Es lliurà el X Premi Joan Francesc Mira d'investigació en antropologia
Es lliurà el X Premi Joan Francesc Mira d'investigació en antropologia

El Premi d'investigació Joan Francesc Mira, convocat per l'Etno, Museu Valencià d'Etnologia; i l'Associació Valenciana d'Antropologia (AVA), té l'objectiu de contribuir a la investigació, l'estudi i la difusió de l'antropologia sociocultural al País Valencià, a més de promocionar els joves investigadors i estudiants de l'àmbit antropològic. Al llarg d'aquests 10 anys, s'han guardonat treballs de diversa índole antropològica i cultural: conflictes del món rural, la visibilització del treball femení, la transformació del treball agrari, el patrimoni industrial, el fenomen fester, l'emigració valenciana als Estats Units o el moviment obrer valencià.

Enguany han obtingut el premi dues obres: Tatou Henua Ko Rapa Nui. Nuestra tierra, Rapa Nui: Hacia una descolonización del patrimonio, de Carles Jornet Aguareles, i La destrucción creativa de Velluters: Urbanismo neoliberal, gentrificación y turistificación en un barrio de Valencia, de Hernán Fioravanti Álvarez.

La primera aborda el reclam de les poblacions indígenes del dret ancestral sobre els territoris i el patrimoni cultural ubicats dins del Parc Nacional Rapa Nui (PNNR, Patrimoni Mundial de la Humanitat – UNESCO). Jornet analitza els processos de patrimonialització que precedeixen aquest capítol de conflictivitat, elucidant l'origen d'un procés de descolonització del patrimoni amb el traspàs de responsabilitats sobre la gestió del parc nacional cap a la institució indígena Ma’u Henua.

La segona estudia el procés de transformació del barri valencià de Velluters i les respostes desplegades per diferents moviments socials. Fiorovanti se centra en qüestions com els impactes de l'urbanisme neoliberal en l'escala local, les dinàmiques de gentrificació i turistificació, els conflictes per l'espai públic, les memòries i identitats de barri o els moviments socials urbans.

L'acte ha convocat així mateix els premiats de les nou edicions anteriors i ha servit per retre homenatge a Joan Francesc Mira, investigador, antropòleg, precursor de l'antropologia valenciana i primer director de l'Etno.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací