Primera sanció per enaltiment del feixisme a l’estat espanyol: multen amb 4.000€ dos participants de la marxa ultra de Benimaclet

per EP / NLV

Societat

Primera sanció per enaltiment del feixisme a l’estat espanyol: Multen amb 4.000€ dues participants de la marxa ultra de Benimaclet
Primera sanció per enaltiment del feixisme a l’estat espanyol: Multen amb 4.000€ dues participants de la marxa ultra de Benimaclet

La Generalitat ha multat amb 4.000 euros dos participants en la marxa d'España 2000 el passat 12 d'octubre per exhibir banderes franquistes a la via pública. És la primera vegada que la Generalitat imposa sancions per aquesta mena de fets.

Així s'especifica en les sancions a dos participants a les quals ha tingut accés Europa Press. Se'ls imposa aquesta quantitat per incomplir la prohibició d'exhibir públicament elements contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes, la qual cosa es considera una infracció greu de la Llei de Memòria Democràtica valenciana. Contra la sanció es pot interposar recurs d'alçada i aquesta resolució no posa fi a la via administrativa.

La sanció arriba després d'un procés en què les persones multades han al·legat que aquests actes «no són constitutius d'infracció», així com que la bandera amb l'àguila de Sant Joan no és «ni preconstitucional ni anticonstitucional».

No obstant això, la resolució conclou que l'escut que exhibeixen és el franquista, que va estar en vigor entre 1938 i 1977, per la qual cosa és «contrari a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes», d'acord amb la llei de la Generalitat.

Així, la resolució justifica els 4.000 euros de sanció (la llei contempla entre 2.001 i 10.000 euros), ja que «la Generalitat ha d'evitar la celebració d'actes en públic que comporten descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes o dels seus familiars, exaltació de la revolta militar o del franquisme, o homenatge o concessió de distincions a les persones físiques o jurídiques que van donar suport a la rebel·lió militar i la dictadura».

«En aquest cas, l'exhibició d'elements contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes en la manifestació del barri de Benimaclet, al costat de l'exhibició de simbologia nazi, la bandera de la falange, les salutacions feixistes i les torxes, converteix aquesta manifestació en un acte de promoció i exaltació en públic de la dictadura franquista, i, per tant, dels qui van ocasionar un greu crebant al règim de llibertats i al sistema democràtic de l'estat espanyol, la repetició de futur del qual ha de ser previngut i evitat pels poders públics», assenyala la resolució.

De la mateixa manera, l'exhibició en el transcurs de la manifestació de símbols franquistes, considera que «comporta a més una inacceptable difusió pública del menyspreu i humiliació de les víctimes que a causa de la defensa dels valors democràtics van ser objecte d'un llarg historial de terror, persecució i eliminació per part de la dictadura franquista».

Això «afegeix un perjudici a la dignitat de les víctimes i a la dels seus familiars en forma d'ofensa pública, circumstància que per aplicació del principi de proporcionalitat en la imposició de les sancions necessàriament ha d'operar com a agreujant de la sanció i ha de previndre futures conductes d'igual contingut».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací