És que adoctrineu malament

per Joan Canela

Columnistes

És que adoctrineu malament
És que adoctrineu malament

La prova de castellà de l’EBAU al País Valencià incloïa la pregunta «Què és ser patriota?». Una qüestió sensible i més si s’acompanya d’un text —que calia analitzar— del periodista conservador Vicente Vallés sobre les bondats de la transició. L’article fa referència a l’escriptor Manuel Chaves Nogales, un republicà que creia que guanyara qui guanyara la guerra, el resultat seria la dictadura i la fam. Vaja, que la culpa del franquisme no era que Franco haguera fet un colp d’Estat, sinó que allò hauria passat igual «guanyara qui guanyara». Era el destí. Mala sort. No val la pena remenar el passat i el més important era defensar la Constitució i el Rei «que nos dimos entre todos». I això no ho deia Chaves Nogales —de qui reconec que no n’havia sentit a parlar mai— sinó Vicente Vallés —que el tinc massa sentit— i basant-se en ell, els xavals que feien el selectiu havien de respondre allò de «què és un patriota?». No com un exercici teòric i anònim, sinó com a resposta a un examen on es juguen la carrera que podran estudiar.

Adoctrinament? Tampoc ens passem. Segons La Razón, ja sabem que «no hi ha Prova d’Accés a la Universitat (PAU) sense polèmica». Una anècdota, vaja, que al diari li serveix per ressenyar tot l’article de Vallés —que va ser publicat originalment en aquesta capçalera— i, malgrat que reconeix que «la qüestió ha generat bastant enrenou a les xarxes socials», tampoc explica el motiu del malestar, jo crec que perquè, amb total sinceritat no s’ho expliquen. I ja tot seguit i sense perdre el temps passen a detallar les altres polèmiques de l’examen, com la pronúncia de la «e» de «perquè» i altres similars, perquè al cap i a la fi tot són anècdotes sense més importància.

Clar que segur que això és perquè des de La Razón són plenament conscients de la capacitat crítica dels nostres estudiants i ferms defensors de la llibertat de càtedra i mai se’ls acudiria acusar a les autoritats acadèmiques de manipular políticament uns exàmens i... espera! Què va dir el mateix diari sobre l’examen de català de les proves d’EBAU de les Balears de l’any passat?

«Un cop més el català, l’adoctrinament independentista o la discriminació a alumnes que demanen els exàmens en castellà es colen en els debats de la Selectivitat». I això que jo he posat entre cometes, a l’article original no ho està. Això no és l’opinió de cap font, sinó l’inici d’un article titulat «Polèmica en l’EBAU balear: Un text a analitzar parla dels “països catalans” i de l’idioma espanyol com a ‘llengua de l’imperio’». A banda del deix imperiofòbic que es detecta al titular —Roca Barea manifesta’t—, aquesta volta ja no és una anècdota graciosa ni una polèmica que ningú sap ben bé d’on ve. És un greu intent d’adoctrinament, amb denúncies posades amb organitzacions concretes —que malgrat que siguen grupuscles d’extrema dreta són presentades com entitats representatives— i connotacions polítiques.

Però en aquest cas, el text també demanava a l’estudiant posicionar-se políticament sobre la situació política espanyola? Doncs no, es limitava a denunciar que els assistents de veu no tenen una versió en català i els perills que això comporta per al futur de la llengua. Podria semblar molt innocent, però a La Razón no l’enganyen. O potser un poquet, perquè a l’article explica —citant un dels denunciants— que «els assistents de veu són els nous guàrdies civils», que és literalment el contrari del que deia el text original.

Però bé, ja sabem que La Razón s’ha posicionat sempre, i de forma molt contundent, contra l’adoctrinament ideològic a les aules. El que passa és que ells saben distingir entre adoctrinament bo i adoctrinament roín. I per poder adoctrinar també se n’ha de saber.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací