Les Corts aproven l'Alta Distinció de la Generalitat per a Enric Valor sense el suport de l'oposició

per EP / NLV

Cultura, InfoLlibres

Les Corts aproven l'Alta Distinció de la Generalitat per a Enric Valor sense el suport de l'oposició
Les Corts aproven l'Alta Distinció de la Generalitat per a Enric Valor sense el suport de l'oposició

La comissió de Cultura de les Corts ha aprovat aquest divendres una proposta conjunta dels partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) per concedir l'Alta Distinció de la Generalitat del 2021 al lingüista i escriptor Enric Valor mentre l'oposició ha plantejat altres noms com els del gramàtic Lluís Fullana, conegut com el pare Fullana (PP), o l'historiador Manuel Sanchis Guarner (Ciudadanos).

Aquesta iniciativa va sorgir quan l'Ajuntament de Mutxamel (l'Alacantí) va canviar el nom de l'avinguda Enric Valor per avinguda d'Espanya amb els vots del govern municipal (PP-Ciudadanos) i el suport de Vox. Un canvi, que just després de fer-se públic, va generar crítiques del president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ho va qualificar d'«ignomínia».

«Valor ja hauria d'haver sigut mereixedor de l'Alta Distinció, i ara, després d'un atac que ens recorda els pitjors moments que han utilitzat les institucions per a dividir el nostre poble, encara ho és més», ha exclamat la diputada d'UP Naiara Davó.  En aquesta línia, Jesús Pla (Compromís) ha assenyalat que «és un deute històric que les institucions valencianes han de corregir i ha lloat el compromís cívic del narrador de Castalla». «Estem obligats a fer aquest reconeixement, mai serà tard per a concedir-li'l», ha manifestat el socialista Paco Gil.

Entre l'oposició, el PP ha plantejat que al costat de Valor es reconega Lluís Fullana (Benimarfull, el Comtat, 1871 -Madrid, 1948) perquè es compleixen 150 anys del seu naixement i va ser un dels precursors de l'estudi de la llengua. «Seria un bon moment per a sumar i que el reconeixement siga doble», ha dit Luis Martínez. Fullana, tot i va signar les Normes de Castelló, un any després, el 1933, va reeditar la seua ortografia valenciana, sense adaptar-la a la nova normativa. Els partits del Botànic ha rebutjat l'esmena perquè pensen que el PP vol revifar «discòrdies» i que es desdibuixaria el gest.

Ciudadanos, sense «dubtar» que Valor ho mereix, ha exigit la distinció per a Sanchis Guarner perquè considera que té «menys biaix ideològic», pel seu paper en la recuperació del valencià i pel seu «esperit conciliador», segons Patricia García. El Botànic també ho ha descartat perquè «veten clarament a Valor» i ha convidat Ciudadanos a presentar una altra iniciativa sobre Guarner a la qual donaria suport. També  ha recordat que «es va exiliar a les Illes perquè va patir un atemptat de l'extrema dreta».

Finalment, la proposició no de llei (PNL) conjunta ha tirat endavant gràcies a la majoria del Botànic, amb l'abstenció de PP i Ciudadanos i el rebuig de Vox. En el text s'enalteix la figura de Valor com a valencià que «estimava la seua llengua, la seua cultura i el seu poble», una estima «no buida i abstracta, sinó plena d'accions que han suposat una aportació cabdal per al patrimoni i la societat valenciana de hui». També es reivindica el seu compromís social i polític lligat al valencianisme des de la Segona República.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací