El recurs dels presos a Estrasburg serà un cas «important» i «potencialment històric» a Europa, segons els experts

L'independentisme ha obert aquesta setmana una nova etapa judicial portant la causa del «procés» al TEDH

per ACN / NLV

Política

Francesc Homs, Carles Puigdemont i Jordi Pina davant del Parlament Europeu a Estrasburg aquest dijous | Foto: Regina Laguna
Francesc Homs, Carles Puigdemont i Jordi Pina davant del Parlament Europeu a Estrasburg aquest dijous | Foto: Regina Laguna

El recurs dels presos polítics al Tribunal Europeu de Drets Humans amb seu a Estrasburg serà un cas «important» i «potencialment històric» a Europa, segons els experts consultats per l'ACN. «Podria tindre repercussions més enllà de Catalunya i Espanya», apunta la directora per Europa de la Comissió Internacional de Juristes (CIJ), Roisin Pillay. També Alain Zysset, professor de Dret Públic de la Universitat de Glasgow especialitzat en el TEDH, creu que serà un cas «extremadament significatiu» perquè Estrasburg haurà d'examinar si un afer polític, com és el referèndum d'independència, ha acabat afectant el dret dels presos a un judici just. 

Zysset avisa que el TEDH és «força conservador» en les seues interpretacions sobre drets polítics, recordant la desestimació de la demanda de la presidenta del Parlament Carme Forcadell per la suspensió del ple. Tanmateix, l'expert remarca que aquest recurs serà diferent perquè tracta d'una possible vulneració de drets fonamentals en l'aplicació del codi penal. «No importa si són polítics o membres de la societat civil, els drets apliquen per igual», afegeix, negant que el TEDH es mire amb un prisma diferent el cas dels exconsellers i Forcadell del dels Jordis.

D'altra banda, l'advocada Roisin Pillay veu interessant el cas perquè «planteja qüestions importants sobre la definició del delicte de sedició». En particular, fins a quin punt aquest crim pot limitar el dret a la lliure expressió. En aquest sentit, avisa que si Estrasburg dictamina que el delicte de sedició a l'Estat és contrari als drets humans, el govern espanyol es veurà obligat a canviar el codi penal.

Nova etapa a Estrasburg

L'independentisme ha obert aquesta setmana una nova etapa judicial portant la causa del «procés» a la màxima instància europea sobre drets fonamentals. El president d'Òmnium Jordi Cuixart ha estat el primer pres a posar a la taula dels magistrats europeus la condemna del Tribunal Suprem pel referèndum de l'1-O. Va presentar dimecres la denúncia contra l'estat espanyol al TEDH i, l'endemà, ho va fer també l'exconseller de Presidència Jordi Turull.

En els pròxims mesos s'espera que vagen arribant els recursos de la resta de presos per queixar-se de la vulneració del dret a un judici just, a la presumpció d'innocència i a la llibertat d'expressió i reunió en la causa de l'1-O.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací