La taxa de víctimes de violència de gènere al País Valencià va ser la segona més alta de l'Estat en el primer trimestre d'enguany

El nombre de víctimes i denúncies va disminuir, però va augmentar la quantitat de sentències dictades pels diferents òrgans judicials

per NLV

Societat

Sabates roges en record de les víctimes de la violència de gènere a la porta de la subdelegació del govern espanyol a Alacant | EP
Sabates roges en record de les víctimes de la violència de gènere a la porta de la subdelegació del govern espanyol a Alacant | EP

Múrcia (19,7), el País Valencià (18,3), Canàries (18,2), i Andalusia (16,1), van registrar les taxes de violència de gènere del primer trimestre d'enguany més elevades de l'Estat, que, en conjunt, va presentar una taxa de 14,2 per cada 100.000 dones, pràcticament la mateixa xifra que en el mateix període l'any passat.

Als jutjats de violència sobre la dona del País Valencià, s'hi van presentar un total de 4.794 denúncies, un 8,5% menys que en els tres primers mesos del 2020, en què van sumar 5.238, segons les estadístiques que l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere ha fet públiques.

D'aquestes, 2.863 van ser presentades per la víctima directament a comissaria, és a dir, un 6,8% menys, i 80 van ser presentades per la víctima, el que significa una reducció interanual del 43,3%.

D'altra banda, el nombre de denúncies presentades per familiars de la víctima al jutjat va experimentar un considerable augment, ja que va passar de 18 a 290, això és una pujada del 1.511%. Les denúncies presentades per familiars directament a comissaria també es van incrementar: de 63 a 69, és a dir, un 9,5% més.

No es tracta d'un descens «real»

El nombre de víctimes i denúncies de violència masclista va mantindre una lleugera tendència a la baixa a l'Estat en aquest període. Segons dades de l'Observatori, entre l'1 de gener i el 31 de març hi va haver un total de 35.001 denúncies, un 3,21% menys, i 34.350 víctimes, un 1,38% menys.

L'entitat, però, alerta que no es tracta d'un descens «real», sinó que suposa un reflex de l'efecte causat per la pandèmia de la COVID-19, on les restriccions han esdevingut un escull més per a les víctimes a l'hora de denunciar. En aquest sentit, la presidenta, Ángeles Carmona, demana «no abaixar la guàrdia» i protegir les víctimes. 

Des de l'entitat es mostren preocupats per les dades registrades des del 9 de maig, coincidint amb l'alçament de l'estat d'alarma. «La violència masclista ha estat larvada durant la crisi sanitària, i amb la represa s'ha tornat a mostrar amb tota la seua crueltat», ha sentenciat Carmona. Així, considera que els maltractadors han pogut tindre «el control absolut» sobre les víctimes i, en canviar la situació, «estem presenciant les conseqüències».

Si bé va disminuir el nombre de víctimes i denúncies en aquests primers tres mesos, sí que van augmentar el nombre de sentències dictades pels diferents òrgans judicials (jutjats de violència contra la dona, penals i audiències provincials). Es van dictar 13.049 sentències, de les quals el 73,11% van ser condemnatòries.

Finalment, tenint en compte les ordres de protecció, durant el primer trimestre del 2021 es van sol·licitar 10.506 en tot l'estat espanyol, 105 menys que al 2020. Les acordades sumen un total de 6.568 (la majoria per jutjats especialitzats), una xifra que representa el 62% de les sol·licitades.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací