La Llei Trans ha permès atendre 578 persones des del 2019
Oltra: «Les persones trans són les més vulnerable de la població LGTBI i les que més recursos necessiten per assolir la igualtat efectiva»
Les Corts van aprovar el 30 de març del 2017 la Llei valenciana de transsexualitat proposada pel Consell amb l'única oposició del PP. La norma reconeix el dret a la identitat i expressió de gènere al País valencià i garanteix que les persones trans reben per part de la Generalitat «una atenció integral i adequada a les seues necessitats mèdiques, psicològiques, jurídiques, educatives, socials, laborals i culturals en referència al desenvolupament de la seua expressió de gènere», alhora que estableix la prohibició «de la pràctica de teràpies d'aversió, conversió o contracondicionament destinades a modificar la identitat de les persones trans».
Aquesta llei reconeix reivindicacions històriques, com la creació d'una cartera de serveis socials i sanitaris per al procés de transició, el reconeixement del gènere sentit en la documentació autonòmica, o que els xiquets i les xiquetes trans puguen anomenar-se a les escoles amb el nom que han triat, igual que els joves als instituts o a les universitats, entre moltes altres mesures.
En aquest temps de vigència, les dades demostren que aquest col·lectiu és el «més vulnerable» de la població LGTBI. De fet, entre 2017 i 2020, s'han produït 712 canvis de nom en les targetes SIP i 565 atencions quirúrgiques, i s'han registrat 91 activacions de protocols escolars. Una de cada tres atencions a les oficines Orienta, en funcionament des de juliol del 2019, corresponen a persones trans. En total, se n'han atés 578. Només l'any passat, 239 persones van rebre atencions psicoterapèutiques i 261 tractaments de teràpia hormonal i farmacològica.
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que aquestes són algunes de les principals dades de l'informe d'implementació d'aquesta llei, elaborat de manera conjunta amb el Consell Consultiu Trans. Un informe que el Consell presentarà a les Corts per treballar «des del rigor de la realitat i no sobre determinats fantasmes que són la base de fake news».
Oltra ha recalcat que aquestes dades revelen que les persones trans són les que «més recursos necessiten per arribar a la igualtat efectiva». Per això, confia que prompte s'aprove la llei estatal i es puguen harmonitzar les normes, ja que així les comunitats autònomes podrien desplegar les seues completament.
«Nosaltres hem arribat fins a l'últim mil·límetre que hem pogut, però ara la pilota és a la teulada de l'Administració General de l'Estat i espere que no estiga emblanquinada», ha assenyalat Oltra, que ha destacat que seria «simbòlic» que poguera aprovar-se aquest mes de juny coincidint amb el Dia Internacional de l'Orgull LGBT.
La vicepresidenta ha apuntat que la norma valenciana ha canviat «la vida de moltes persones que han patit, i continuen patint, una forta discriminació en tots els àmbits».
Per la seua banda, Kristal Calvo, en representació de la vocalia social del Consell Consultiu Trans, ha donat les gràcies al Consell per l'oportunitat que suposa aquesta llei valenciana i ha ressaltat que aquest informe dona «visibilitat del que està passant i del que no passa perquè hi ha moltes fakes».
Altres actuacions
La vicepresidenta ha assenyalat també que les persones trans, com a col·lectiu d'alta vulnerabilitat, es poden acollir a les ajudes previstes en l'àmbit laboral com el programa «Integrem», destinat a la realització d'itineraris d'inserció laboral per a persones amb especials dificultats d'integració al mercat laboral.
Així mateix, ha esmentat els avanços assolits en el món de la cultura, l'esport i la comunicació, «amb espais culturals valencians que recullen en les seues programacions la realitat de les persones trans», els suports a activitats esportives inclusives, i el tractament de la realitat trans per part dels mitjans de comunicació públics, especialment la Corporació Valenciana de mitjans de comunicació, «de manera respectuosa, i donant veu i visibilitat a les seues vides i a les seues reivindicacions».
Finalment, Oltra ha destacat algunes de les propostes que s'han elaborat per seguir avançant en el compliment de la Llei Trans i en la igualtat del col·lectiu, com ara la creació de tres comissions en el Consell Consultiu Trans: comissió social per treballar la manera d'arribar a la gent gran trans; comissió sanitària per avaluar l'atenció sanitària que reben i continuar la despatologització, i una comissió de treball per abordar la formació i el coneixement de la realitat trans entre els professionals de LABORA.
Agermana't
Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací