Jove rural

per Sergi Vidal

Tribuna

Jove rural
Jove rural

Tens 20 anys, un dia qualsevol d’estiu, estàs al teu poble. Eixe dia tu et despertes i pel grup de WhatsApp de la universitat o l’institut estan intentant quedar per a passar el dissabte a una caseta d’Alcoi (o d’Alzira o d’Alacant), que és el lloc on estudies i és on li ve bé quedar a la majoria. Tens carnet de conduir, però el cotxe el necessitarà ta mare per anar a treballar, o directament no tens carnet. Intentes planificar-te amb el transport públic i veus que pots agafar l’autobús de les 7.30 h per anar a Gandia i allí fer les combinacions de trens de Gandia a Silla, de Silla a Xàtiva i de Xàtiva a Alcoi. Pots arribar a l’hora de dinar, o després, però no hi ha combinacions possibles per a tornar. Decidixes quedar-te al poble.

Dissabte potser aniràs a la piscina al matí (si no et quedes dormint a casa), i a la vesprada aniràs al bar, amb la quadrilla. Allí comentaràs el fail de quedada amb els amics i les amigues, i et desfogaràs explicant que no aguantes viure al poble, sense poder quedar fora perquè no hi ha prou transport públic, sense poder viatjar perquè no tens prou ingressos, sense poder planificar el teu futur perquè «quines possibilitats laborals té al poble una estudiant de comunicació audiovisual?» (o un integrador social, o una ambientòloga).

La joventut rural ens trobem en contextos com estos. Vivim entre l’angoixa que provoca la necessitat d’abandonar el poble per a buscar feina o estudiar i una forta desmotivació generada per la falta d’ubicació del jovent en la societat i la cultura del món rural. De les perspectives de futur en l’àmbit laboral ja parlem massa, però no tant de les persones joves com a agents socials i culturals del món rural.

L’activisme juvenil sembla estar en perill d’extinció en els pobles, i és una situació que cal revertir. Hi ha estudis que demostren que, mentre que la quantitat d’associacions juvenils en el món rural no és gens elevada, hi ha participació juvenil en grups més informals (colles, penyes i altres col·lectius) i en entitats de caràcter més general, amb gent de totes les edats (com les associacions musicals o les de festes). Estes realitats mostren que els municipis amb un teixit associatiu més fort són els que presenten més activisme juvenil. Amb açò només calen mesures potenciadores de la participació de joves, com espais que faciliten el dinamisme del jovent (que no siguen bars), on poder reunir-se i desenvolupar projectes.

Per això, és fonamental la figura del jovent com a agent cultural. Les persones joves, com qualssevol altres, som potencials creadores de capital i béns culturals. És per això que les polítiques culturals, com a constructores de sentiments de pertinença a un grup de gent, un espai i un temps, són especialment importants a l’hora de marcar els projectes de desenvolupament local.

Però, més encara, és primordial la consideració del jovent com a agent social. Els i les joves som el motor del canvi social, entés com la superació de les desigualtats socials i l’assoliment de la diversitat. Les persones joves podríem trencar armaris o superar actituds masclistes amb més facilitat. Per això és necessària la nostra implicació política; una participació que pot convertir els nostres pobles en espais més justos i amables, on poder escriure la nostra fresca història, construir les nostres famílies diverses i contribuir al desenvolupament rural.

Després d'aquell dia [en què tens 20 anys, tot ho veus molt negre, i et muntes una vida fora del poble per a anar tirant mentre et menja la «por de no poder tornar»], arriba el dia en què en tens 25 (o 27 o 30) i, encara que continues fora, no vols perdre l'esperança de tornar i viure allà, al teu poble. I mentre esperes que algú s'interesse pels teus problemes, les teues necessitats o les teues emergències, comprens que t'has d'implicar; que es necessita la teua perspectiva, la d'un jove rural.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací