La Crida pel Finançament comença una recollida de signatures i prepara una «gran mobilització» per a la tardor
L'entitat va presentar el manifest «Necessitem les claus de la caixa» el passat 10 de juny en una concentració a les portes de les Corts
La Crida pel Finançament ha començat una recollida de signatures per donar suport al manifest «Necessitem les claus de la caixa», que va presentar el passat 10 de juny en una concentració a les portes de les Corts. També treballa per organitzar una «gran mobilització unitària i transversal» aquesta tardor.
Conformen la Crida pel Finançament els partits Esquerra Republicana del País Valencià i Demòcrates Valencians; el sindicat Intersindical Valenciana, i entitats com ara Decidim, Plataforma per la Llengua o Escola Valenciana, entre d'altres.
Un discurs més moderat és el que duu a terme la Plataforma per un Finançament Just, que agrupa el PSPV, Compromís, Esquerra Unida i Ciudadanos, i també la UGT i CCOO, i que evita l'ús de conceptes com espoli. La Plataforma ha fet un acte simbòlic a les portes del Congrés de Diputats aquest dimarts per reclamar un canvi en el model de finançament autonòmic, caducat des del 2014. Hi han participat representants de tots els grups de les Corts, llevat de Vox, i també s'hi ha sumat la patronal.
Tot i compartir algunes reivindicacions, des de la Crida pel Finançament han marcat distàncies amb aquest moviment, al qual retreuen un missatge excessivament «complaent» amb el govern espanyol, i no incloure entre les seues demandes el pagament del deute històric i del dèficit d'inversions patit pel País Valencià.
El manifest de la Crida pel Finançament
El manifest de la Crida pel Finançament pretén posar a l'agenda política la necessitat de la revisió del sistema de finançament i arribar al conjunt de la ciutadania i de les poblacions valencianes. Per a la Crida, és «necessari superar l'actual situació caracteritzada per les promeses incomplides pels diferents governs espanyols i aconseguir obrir una negociació real que acabe amb l'espoli fiscal». Cal que es condone el deute «que és impagable», que s'elimine el dèficit fiscal, i que s'avance cap a una hisenda pròpia «necessària per al nostre autogovern i per millorar la vida de les valencianes i valencians».
El manifest defensa que «malgrat haver fet fora de les institucions el frau com a forma institucionalitzada de la política, i millorat en la gestió pública», el País Valencià es troba «en una situació social i econòmica molt delicada, amb un present sense les ferramentes necessàries per revertir l'empobriment col·lectiu i les conseqüències en amplis sectors de la ciutadania».
Segons la Crida, «l'única via possible per compensar aquest infrafinançament ha sigut el recurs al deute públic, que ha acabat convertint-se en una llosa superior als 50.000 milions d'euros que obliga a destinar més del 25% dels ja escassos recursos disponibles per a l'amortització i que s'ha convertit en un mecanisme més de drenatge i transvasament de la riquesa pròpia».
«A més, continuarem patint una important sagnia fiscal, ja que paguem en impostos molt més del que rebem per la via de finançament i inversions. I així, any rere any, ens empobrim com a país, i es depauperen amplis sectors de la ciutadania», adverteix. «I el que ara és més greu: sense els recursos necessaris per a poder enfrontar els necessaris canvis dels models econòmics i socials, als quals ens obliga la crisi permanent del capital», assenyala.
Agermana't
Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací