Un partit de comarques

per Benja Soler

Tribuna

Un partit de comarques
Un partit de comarques

La gent del Bloc tenim els pròxims dies el nostre Congrés Nacional. Un moment clau per a decidir quines han de ser les línies de creixement del nostre projecte durant els pròxims anys, però al mateix temps, també una cita important per a triar quin model de partit volem tindre. Així doncs, totes i tots estem d’acord que tindre una estructura forta i arrelada als pobles i ciutats té una rellevància importantíssima per al projecte valencianista i d’esquerres de país que representa el Bloc. Però aquesta xarxa de col·lectius locals ha d’estar farcida de recursos, amb un funcionament coordinat amb el país i la comarca. I el que ens hem de preguntar com a militants del nostre partit és: hem tingut aquests recursos i aquesta coordinació durant els darrers anys? Doncs, això és el que oferim des de Coratge. Una estructura d’organització potent, on els col·lectius locals siguen una prioritat. El Bloc s’ha d’allunyar del centralisme que representen altres partits. Dit d’una altra manera, el Bloc no és València, i la força i el futur d’aquest no pot residir en un pol de poder. Com a exalcalde del Campello i militant del Bloc al sud del País, he patit moltes vegades la sensació de desafecció i oblit de la direcció del partit envers el sud. Allà on hi ens juguem molt i on cada militant és un orgull.

Així doncs, des de la nostra candidatura ens presentem per a reforçar el projecte polític nacional del País Valencià i les seues comarques. L’actual projecte del Bloc en els darrers anys ha esdevingut un projecte excessivament institucional. Un projecte on la llum de les estrelles no ens han deixat veure els problemes reals dels col·lectius locals. Ens trobem en un punt on el partit com a organització pateix una profunda divisió i on no s’ha realitzat una tasca de cohesió de partit. S’observen dues realitats: per un costat la militància, simpatitzants i càrrecs municipals que continuen sent el pal de paller del projecte defensant en gran mesura tot l’ideari valencianista que ens caracteritza; i per l'altra part la direcció del partit junt amb l'exèrcit de càrrecs i assessors de les institucions. 

Les dades són clares: continuem al voltant de la xifra de 3.000 militants des de fa anys. Però a més a més, amb la sensació que la militància està cansada i amb una creixent desafecció cap a la direcció del partit. L’organització i la construcció del Bloc mitjançant els col·lectius locals és fonamental per a consolidar el nostre creixement com a projecte. Eixa és la raó de ser per a generar complicitats amb la ciutadania i per ampliar el radi d’acció del valencianisme d’esquerres. La política de proximitat és la que fa que el moviment valencianista estiga viu, però cal reforçar-la mitjançant feina i estima envers la militància.  

No cal anar-se’n molt lluny per comprovar com moviments polítics amb resultats notables en eleccions estatals cauen, no han estat capaços d’implantar-se als ajuntaments. Evidentment s’explica per la falta d’implantació real als barris i als pobles. Sense militància de base, sense col·lectius locals, sense regidories i sense alcaldies, el moviment valencianista que encarna el Bloc no té futur. 

Així doncs, cal entendre la implantació local a tot el territori i organitzativa com l’estratègia bàsica per a reforçar el BLOC. El municipalisme com l’espai de construcció nacional i social. De cap manera entenem el municipalisme com un trampolí per donar el salt a altres institucions o per fer carrera política. Per això, els col·lectius locals són l’espai d’aprenentatge polític, de coneixement de la realitat social i de fer efectius els nostres plantejaments ideològics en l’arena política. Per a fer possible el nostre projecte ens cal una secretaria d’organització que pense en clau local i comarcal, que tinga les idees clares, que tinga experiència en la gestió municipal i institucional. Ens cal empatia, discurs i connexió amb la militància.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací