Els afectats pel Castor demanaran més de 325.000 euros per danys morals

La denúncia civil haurà d'esperar que es resolga el procediment penal contra els directius d'ESCAL UGS

per ACN / NLV

Territori, Societat

El portaveu i l'advocat d'Aplaca -Afectats per la plataforma Castor-, Joan Ferrando i Raül Rovira, en roda de premsa a Tortosa  | Anna Ferràs | ACN
El portaveu i l'advocat d'Aplaca -Afectats per la plataforma Castor-, Joan Ferrando i Raül Rovira, en roda de premsa a Tortosa | Anna Ferràs | ACN

L'Associació d'Afectats per la Plataforma Castor (Aplaca) demanarà més de 325.000 euros per danys morals a ESCAL UGS, concessionària del fallit magatzem de gas, 2.500 euros per cadascun dels més de 130 socis d'Aplaca. La denúncia civil haurà d'esperar que hi haja una sentència ferma del procediment penal que comença a l'octubre a l'Audiència Provincial de Castelló. El judici resoldrà si els dos principals responsables del projecte, Recaredo del Porto i José Luis Martínez Dalmau, són responsables d'un delicte contra el medi ambient en haver causat «una situació de perill catastròfic» pels sismes que va provocar la injecció de gas al magatzem marí. El reconeixement del dol afavoriria la petició de rescabalament dels afectats. 

Aplaca representa més de 130 afectats per la Plataforma Castor, dels quals 123 testificaran en el judici de la tardor a l'Audiència de Castelló. Tots els afectats han passat una auditoria psicològica per determinar els danys morals que van patir. El portaveu de l'Associació, Joan Ferrando, ha insistit que més enllà dels danys materials, moltes persones de les poblacions de la zona van patir «angoixa i insomni», entre d'altres, per la crisi sísmica que va provocar la injecció de gas al Castor i també prèviament, quan ja es parlava d'aquest risc.

L'advocat d'Aplaca, Raül Rovira, ha apuntat que es demanaran 2.500 per cada soci, però primer cal guanyar el judici penal i esperar «què determina el tribunal». Per a l'entitat, el judici de la tardor és «una victòria» perquè es temia que el cas s'arxivara després de cinc anys de diligències prèvies, i adverteixen que hi ha sentències contra grans multinacionals, malgrat la maquinària de defensa dels estats o les corporacions com ACS, de qui era filial ESCAL UGS, concessionària de la plataforma Castor.

Si la sentència és condemnatòria, Aplaca comptarà amb «el reconeixement oficial» de l'error dels responsables del Castor i de la negligència d'haver obviat els riscos del magatzem gasístic. També confien que la sentència puga accelerar el desmantellament de les instal·lacions i que s'eviten futurs projectes especulatius que acaba pagant la societat. «Continuen venint castors i els ciutadans també hem de participar en aquests procediments administratius per revisar-los i les institucions han d'analitzar els projectes que se'ls presenten amb criteris tècnics», ha demanat Ferrando.

A Aplaca els representa el despatx BVC Lex, advocats que han participat en la defensa dels afectats pel frau d'emissions de Volkswagen, el cas Concordia o en el cas de l'accident de Germanwings als Alps. «Si s'ha patit por, l'empresa no es pot escapolir. Cal demostrar negligència o dolor perquè se'ls condemne», ha explicat Rovira. Segons va constatar el jutge instructor en el procediment abreujat, els responsables del Castor coneixien i havien estat advertits prèviament del risc sísmic que podia suposar l'activitat a la zona i van decidir injectar gas, fins i tot triplicant el cabal quan s'estaven produint terratrèmols i havien estat alertats en aquest sentit.

Rovira ha recordat que els danys morals a Europa es tenen «molt presents» i estan disposats a arribar als Tribunals Europeus encara que el procediment es dilate molts anys perquè, davant una sentència contrària, els acusats recórreguen a instàncies superiors. «La gent de la zona va patir molta angoixa, i el dany moral és l'angoixa. Sabem que a l'estat espanyol serà difícil, però arribarem on calga», ha assegurat.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací