Hui fa 2 anys que va morir la mestra i escriptora Carme Miquel

per NLV

Efemèrides

Hui fa 2 anys que va morir la mestra i escriptora Carme Miquel
Hui fa 2 anys que va morir la mestra i escriptora Carme Miquel

El 18 de juny del 2019 va morir a València la mestra i escriptora Carme Miquel. Nascuda a la Nucia (la Marina Baixa) el 1945, va viure a València la major part de la seua vida. Tanmateix, les vacances i alguns altres períodes de temps de la seua infantesa els passava a la Marina Alta. 

Aquests espais geogràfics van influir en la seua escriptura, tot constituint les fonts d'on ha begut una rica cultura popular. També en aquestes comarques es troben una part important dels paisatges que va interioritzar i posteriorment va traslladar a la literatura.

La seua activitat literària va ser un complement al treball d'ensenyant, que va exercir durant més de trenta-huit anys, i a l'activisme social desenvolupat no només en àmbits pedagògics i educatius, sinó també en àmbits mediambientals, culturals i cívics en general. En la seua joventut va ser membre de diversos moviments de renovació pedagògica i el 1964 va ser cofundadora de la Secció Pedagògica Lo Rat Penat. El 23 de març del 1969, els mestres de la Secció van organitzar la I Festa de la Primavera, una trobada de xiquets i xiquetes que practicaven les tècniques del text lliure i la correspondència escolar, i on es presentaven treballs i exposicions i es feien jocs.  

Als anys 70 va ser professora de la Didàctica dels Cursos de Lingüística Valenciana sota la direcció de Manuel Sanchis Guarner (1974-1977) i va coorganitzar les primeres Escoles d'Estiu del País Valencià (1975-1979). Així mateix, també fou membre de l'equip tècnic del Pla Experimental d'Ensenyament del Valencià en el primer Consell Preautonòmic (1978-1980), i va continuar dins el govern valencià entre 1983 i 1986 com a cap de la Secció de Programacions i Estudis de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana. 

El 1985 va ser impulsora i cofundadora de la Coordinadora d'Alumnes, Pares i Professors per l'Ensenyament Públic en Valencià (CAPPEPV) i el 1990 va impulsar la creació de la Federació Escola Valenciana, i va presidir ambdues entitats entre 1989 i 1993. Des d'Escola Valenciana va impulsar les Trobades d'Escoles en Valencià i els cinc congressos que l'entitat ha organitzat, exercint de coordinadora en dos d'ells. 

Va publicar diversos llibres de narrativa infantil i juvenil i la novel·la Aigua en cistella, guanyadora del Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira 1998. També va publicar regularment en la premsa periòdica, com per exemple en el diari Levante-EMV, en què va tindre una columna d'opinió setmanal. 

El 1995, va rebre el Premi d'Honor Jaume I per les seues actuacions en el camp cívic i cultural i va ser nomenada Miquelet d'Honor per la Societat Coral el Micalet de València. El 2005, li van concedir el Porrot d'Honor de les Lletres Valencianes de Silla. El 2019 va rebre el Premi Fundació Bromera al Foment de la Lectura en la modalitat individual. També fou membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua des del 2006 fins a la seua mort, a l'edat de setanta-quatre anys. 

 

Fonts: Carme Ros, «Carme Miquel 1945-2019», AELC  /  Viquipèdia

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací