Llíria promou una planta per obtindre gas renovable dels residus urbans

El biometà pot generar-se independentment de les condicions de sol o vent i usar-se per a qualsevol de les grans aplicacions energètiques: elèctrica, tèrmica o com a carburant

per NLV / EP

Territori

Llíria promou un projecte per a obtindre gas renovable dels seus residus urbans
Llíria promou un projecte per a obtindre gas renovable dels seus residus urbans | Ajuntament de Llíria

El gas renovable s’obté a partir del reciclatge de les escombraries, els residus urbans, la depuració de les aigües residuals de claveguerams i el tractament de residus agrícoles i ramaders i de la indústria agroalimentària. Per tant, ajuda a reduir l’impacte mediambiental que produirien tots aquests residus si no es tractaren.

Aquest gas obtingut de fonts renovables se sotmet a un procés de depuració que el converteix en biometà i s'injecta a la xarxa de gas natural, des d'on es distribueix per a indústries, llars o com a combustible per a vehicles.

El biometà pot generar-se independentment de les condicions de sol o vent i usar-se per a qualsevol de les grans aplicacions energètiques: elèctrica, tèrmica o com a carburant. A més, pot ser emmagatzemat amb facilitat per ser utilitzar-se quan es necessita. Per això, arreu d'Europa es considera com una important alternativa energètica sostenible que aconsegueix aplicar l'economia circular a la producció d'una energia neta.

L'Ajuntament de Llíria ha donat a conéixer un projecte en la gestió dels residus orgànics amb «la construcció d'una planta que produirà gas de manera sostenible a partir de l'acció de bacteris anaerobis, que viuen en absència d'oxigen, sobre els residus que es produeixen a la localitat».

La planta està promoguda i dissenyada per Genia Bioenergy, enginyeria energètica valenciana especialitzada en energies renovables i compta amb el suport de Enagás. Serà capaç de biodigerir 90.000t dels residus orgànics que es generen al municipi cada any i iniciarà  un model de sostenibilitat, descarbonització i economia circular, ha indicat el consistori en un comunicat.

En el procés, els residus orgànics de tota mena, des de la fracció orgànica dels RSU, fins als produïts per l'activitat agroalimentària i el fem de bestiar boví, es convertiran mitjançant processos biològics naturals (l'acció dels bacteris) en 13 milions de m³ de gas cada any o uns 60 GWh/any d'energia tèrmica. Amb el gas produït podrien cobrir-se les necessitats de 8.500 llars.

Beneficis mediambientals

A més, el sistema resol el problema de la necessitat de gestionar de manera sostenible els residus, perquè redueix l'emmagatzematge en abocadors i facilita adequar-se a la normativa europea que exigeix que en 2035 no més del 10% dels residus acaben allí.

Evita l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle a l'atmosfera, redueix l'emissió d'olors, la proliferació d'insectes, patògens i altres molèsties. En el procés es produeix també un substrat amb alt contingut en productes fertilitzants de fàcil absorció per les plantes que pot tornar a la terra iniciant un cicle d'economia circular.

L'alcalde, Manolo Civera, ha anunciat que el projecte, que s'inicia ara i se situarà en el sector industrial de Capa Blava, «podria estar operatiu al començament del 2024, després d'obtindre totes les autoritzacions administratives pertinents que tractarem d'agilitar en la mesura que siga possible». També ha agraït «tot el suport que ha prestat a la iniciativa la secretària autonòmica Rebeca Torró».

La instal·lació, una vegada en funcionament, crearà 12 llocs de treball qualificats directes per a la seua gestió i altres 60 indirectes. Aquesta és una iniciativa avantguardista a l'Estat, on actualment només 2 instal·lacions similars injecten gas renovable a la xarxa, enfront de les 232 d'Alemanya o les 131 de França.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací