Compromís demana que les Corts condemnen l'entrada de vaixells amb armament als ports valencians

Cristina Rodríguez: «Cal que se supervisen les naus per garantir una activitat portuària ètica i que fomente la cultura de la pau»

per NLV

Política

La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió de Drets Humans de les Corts, Cristina Rodríguez
La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió de Drets Humans de les Corts, Cristina Rodríguez

La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió de Drets Humans de les Corts, Cristina Rodríguez, ha presentat una proposta per tal que el parlament valencià condemne l’entrada als ports valencians de qualsevol naviliera que transporte armament. La iniciativa també recull que tant al Consell com el govern espanyol prenguem mesures de supervisió prèvies als vaixells que hi fan escala per garantir una activitat portuària més ètica i conseqüent amb el foment de la cultura de la pau i el desarmament, tal com estableix la Llei de Cooperació i Desenvolupament Sostenible.

 Rodríguez assenyala que  «la proposta de Compromís arreplega les línies marcades en la moció que, el passat mes d’abril, va aprovar el ple de l’Ajuntament de Sagunt». Una moció que sorgia després que al port saguntí arribara el vaixell de la naviliera saudita Bahri Yeddah que, segons el treball de recerca del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, «podria vindre carregat de material per a la guerra del Iemen, és a dir, amb armament per ser utilitzat contra la població civil».

La diputada ha explicat que no era la primera vegada que una naviliera de l'Aràbia Saudita eixia de ports espanyols amb armes: «Des del 2015 s'han gravat fins a 33 escales d'aquests vaixells en diferents ports de l'Estat, i almenys en tres ocasions al port de Sagunt. Així doncs, a la manca d’ètica i compromís amb la construcció de la pau i la cooperació internacional, la moció saguntina afegeix també la perillositat d'utilitzar el port de la ciutat per a la càrrega i descàrrega de material bèl·lic. El port de Sagunt està pensat per a mercaderia industrial i es troba envoltat de trama urbana, sense infraestructura específica per a l'emmagatzematge de material sensible, explosiu o de qualsevol altra tipologia relacionada amb la guerra moderna». 

Rodríguez ha recordat que «la comunitat internacional ha condemnat reiteradament els crims de guerra i la sistemàtica violació dels Drets Humans que l'Aràbia Saudita ha comés i continua cometent cap a la població civil de Iemen».  En aquest sentit, ha apuntat que, «segons ACNUR, el 80% de la població iemenita necessita ajuda humanitària per a sobreviure, quatre milions de persones han sigut desplaçades a l'interior del país, i més de set milions necessiten assistència nutricional». A més, «el conflicte ha causat la mort d'unes 100.000 persones i el 67% de les morts civils han sigut provocades per ofensives de coalició. Des de l'ONU ho han descrit com "la pitjor crisi humanitària provocada per l'acció humana en els nostres temps"», ha conclòs la diputada.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací