Elvira Cambrils guanya el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de novel·la amb «Aire»

Els altres guanyadors dels V Premis Altea són Ignasi Garcia, en literatura infantil i juvenil, i Jordi Bosch, en assaig i investigació

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Elvira Cambrils guanya el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de novel·la amb «Aire»
Elvira Cambrils guanya el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de novel·la amb «Aire»

Enguany l’atzar ha volgut que la gala dels V Premis Altea de Literatura i Investigació haja coincidit amb la commemoració del centenari de Carmelina Sánchez-Cutillas: la investigadora i escriptora alteana que dona nom al guardó estrella. De fet, a causa de la pandèmia, l'acte de lliurament s'ha hagut de traslladar al 19 de juny i s'ha erigit en el preludi de la commemoració del centenari d'aquesta gran escriptora valenciana del segle XX, que oficialment tindrà lloc el pròxim 23 de juny de 2021 al Centre Cultural Vil·la Gadea, seu del futur Centre d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas.

I per primera vegada, una escriptora, Elvira Cambrils (Pego, la Marina Alta, 1955), ha guanyat el premi amb Aire, «una novel·la de dones que es desperten del somni patriarcal i, emmirallant-se les unes en les altres en un exercici de sororitat, tracten de redreçar la vida, l’únic que és realment seu».  

En paraules de l'autora: «Aire pretén entrellaçar la perspectiva filosòfica que acara la realitat des de dins de cadascuna de les set protagonistes de la novel·la amb la mirada poètica que cerca la bellesa en les coses menudes. És una metàfora de la resiliència que s’imposa a poc a poc, per retroalimentació, entre les dones capaces d’atendre els silencis de les altres i de sentir-se compreses: aire que els ompli els pulmons per a una nova immersió en les aigües de la vida, que els dona força per a llençar-se en braços de segones oportunitats abans que no s’esgoten totes».

«Em sent molt afortunada i agraïda per rebre el Carmelina Sánchez-Cutillas en el centenari del naixement de l’Escriptora de l’Any, una mare literària que em va mostrar la bellesa de la nostra llengua per a recrear els paisatges que ens conformen. Aquest premi és un esperó per a seguir avançant en l’aventura literària», ha declarat Cambrils.

El bosc de les ombres, d'Ignasi Barba (Barcelona, 1964), ha obtingut el Premi de literatura infantil i juvenil. L'obra, ha explicat l'escriptor, «combina el thriller sobrenatural i la novel·la d’aventures per crear una història de l’estil de la sèrie Stranger Things, on la nostra pròpia ombra es transforma en el nostre pitjor enemic».

Segons ha manifestat, «un dels objectius que tenia a l’hora d’escriure El bosc de les ombres era donar pautes als joves per a superar la mort d’un ésser estimat».

El Premi Francesc Martínez d'assaig i investigació ha estat per a El poema Coral romput: Estellés i Ovidi, el text i la paraula, de Jordi Bosch (Sabadell, 1984), «una anàlisi exhaustiva d'un poema del qual no se n’ha parlat prou i que hauria de ser d’estudi obligat en tots els instituts del país, per tal com és una obra cabdal de la nostra literatura contemporània.»

Per últim el Premi Estela d’Honor, que reconeix la memòria d’una personalitat rellevant en l’àmbit de la literatura, l’art o el coneixement, ha homenatjat el pintor Batiste San Roc (Altea, 1937 – Altea, 2016). Per això, «la inconfusible personalitat de les pintures de Batiste Sant Roc —el van Gogh d’Altea», en paraules de Rafael Alberti—», han estat un dels fils conductors en l’estètica de la gala celebrada a l'Auditori de la Plaça de l'Aigua i conduïda per Vanessa Gregori.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací