Unides Podem per un finançament just al País Valencià

per Marisa Saavedra

Tribuna

Unides Podem per un finançament just al País Valencià
Unides Podem per un finançament just al País Valencià

Al País Valencià patim un infrafinançament anual d'uns 1.600 milions d'euros. Això explica el deute acumulat, odiós i il·legítim, que supera els 50.000 milions i que ens obliga a dedicar, cada any, més del 25% del nostre pressupost per amortitzar-lo.

A més, segons un estudi de l'IVIE (Institut d'Investigacions Econòmiques), la inversió de l’estat ha sigut d’un 19% inferior a la mitjana estatal, almenys des de 1900.

Si afegim el desastre econòmic de la política del PP valencià basada en la privatització i en les grans obres i esdeveniments -tot per cobrar sucoses comissions- que encara estem pagant, ens trobem amb una realitat que llasta les nostres possibilitats de benestar social.

Necessitem un finançament just per desenvolupar una societat que garantisca la igualtat i el blindatge dels Serveis Públics fonamentals -Educació, Sanitat, Prestacions socials o Atenció a la Dependència- per avançar en equitat i en cohesió social.

És una reivindicació històrica que Unides Podem defensa, i que requereix la reforma del Sistema de Finançament autonòmic del conjunt de l'Estat. Per això nosaltres vam incloure, a l'Acord de Govern de Coalició amb el PSOE, aquest compromís:

 «Desenvoluparem la previsió de les regles i principis que han de regir el Sistema de finançament de les Comunitats Autònomes que    resolga les mancances, asimetries i ambigüitats del sistema actual. L'objectiu és implantar un sistema que permeta garantir la lleialtat i solidaritat entre territoris i la igualtat de tots els espanyols i espanyoles, i assegurar la justa distribució dels recursos públics i la capacitat de les Comunitats Autònomes per proveir els serveis i prestacions socials que són de la seua competència.»

Fidels a l'esperit de la gran manifestació per la «Millora de Sistema de Finançament» de 2017, convocada per la Plataforma pel Finançament Just i que va comptar amb la participació de bona part de la societat civil, del sindicalisme i dels partits polítics, Unides Podem treballa per un sistema de repartiment just i equitatiu, finançant amb els recursos tributaris que corresponen a cada Comunitat autònoma i amb les transferències de l'Administració General de l'Estat i que es base en un enfocament basat en un "sòl d'ingressos" per finançar les polítiques públiques.

Defensem la solidaritat interterritorial per avançar en la convergència econòmica i en l'equitat territorial i l'anivellament, augmentant les aportacions per reduir la desigualtat i la bretxa de finançament entre les diferents comunitats.

I proposem una major autonomia fiscal per incrementar la capacitat normativa en matèria tributària a les Comunitats Autònomes i unes hisendes integrades en una organització de tall federal per a una lluita eficaç contra el frau i l'elusió fiscal.

Aquests canvis no arribaran sense esforç i mobilització. Com sempre diem, és important la pressió, tant al carrer com a les institucions, perquè es complisquen els acords.

Al carrer aquest 15 de juny ens hem concentrat davant el Congrés amb la Plataforma pel Finançament Just, composta principalment pels partits del Botànic, més els sindicats, llegint un manifest reivindicatiu per un finançament just de la Comunitat. Més tard, representants de la Plataforma es van reunir amb la ministra d'Hisenda.

A les institucions exigim que s’acomplisca l’Acord del Govern de coalició mentre anem avançant en mesures concretes. Als Pressupostos Generals de l'Estat de 2021 vam aconseguir un 9'6% del total d'inversions de l’estat, quasi el 10% històricament reclamat i més que duplicant els PGE anteriors.

Som molt conscients que les solucions requereixen la voluntat popular i política suficient per poder remoure estructures jurídiques, polítiques i econòmiques molt assentades i injustes amb el nostre poble.

Necessitem que la societat valenciana prenga consciència, participe activament, exigisca i done suport als seus representants en la negociació per superar aquesta situació. Necessitem forces polítiques valentes, que defensen el mateix a tots els llocs, que entenguen la importància del fet territorial, de la plurinacionalitat, i també de l'equitat, de les polítiques públiques i els serveis públics, per a la convivència i la cohesió social. Nosaltres ho tenim clar, i no ens rendim.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací