El president Puigdemont mostra múscul a Waterloo acompanyat pels seus consellers
«Els indults són una competència de l’Estat. El que va ser una debilitat de l’Estat va ser la repressió»
Waterloo.- «Els indults són una competència de l’Estat. El que va ser una debilitat de l’Estat va ser la repressió», va declarar el president i eurodiputat Carles Puigdemont a les escales de la Casa de la República, a Waterloo (Bèlgica), flanquejat pels seus set consellers de Junts, que li van retre una visita per a parlar de la nova legislatura, la gestió dels fons europeus postpandèmia i l’estratègia per la independència. Aquest no va ser l’únic repte que va llençar Puigdemont al president espanyol Pedro Sánchez, que demà visita Barcelona per a donar una conferència al Liceu i anunciar els indults dels presoners polítics catalans.
Aquest és un primer encontre del que podria ser una forma de governar des de l’exili, com va passar l’anterior legislatura. El president de la Generalitat, Quim Torra, es desplaçava quasi cada quinze dies a Waterloo per a participar en les reunions del Consell per la República, del que formava part.
De fet, el vicepresident Jordi Puigneró, que va prendre la paraula durant tota la roda de premsa, va desitjar que aquestes reunions “puguen ser com més prompte millor a Barcelona”. Es referia així a l’ordre de detenció que pesa sobre Puigdemont i la resta d’exiliats eurodiputats, Toni Comín i Clara Ponsati, si xafen territori espanyol, malgrat el reconeixement de la immunitat parlamentària per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) amb una recent interlocutòria de mesures provisionals.
Per tant, la reunió a Waterloo de la meitat del Govern català és molt simptomàtica del que serà la nova legislatura en coalició i sota la presidència d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Precisament, dos dies abans, va ser el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui va fer la visita a Puigdemont. Els set consellers de Junts ocupen algunes de les carteres més importants del nou Consell: el conseller d’Economia, Jaume Giró; el de Salut, Josep Maria Argimon; la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina; la de Justícia, Lourdes Ciuró; la de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i la de Drets Socials, Violant Cervera.
Ben escortat
La posada en escena va ser molt cerimonial, de dalt a baix de l’escala, a la porta de l’entrada principal de la Casa de la República adornada amb un llaç groc, i trencada tan sols per la inesperada presència de Nin, el gat mascle del president, que es va passejar entre les càmeres reclamant el seu territori. Els sis consellers i el vicepresident varen arribar al matí a l’hora belga de dinar, començant una reunió que es va ajornar fins a l’hora del partit del Girona amb el Rayo Vallecano, compartit amb alguns consellers com ara Jaume Giró. Malauradament, l’equip del president va perdre per 0-2 a casa.
Carles Puigdemont va començar agraint la visita dels «seus» consellers i va donar pas immediatament al vicepresident Jordi Puigneró, la seua veu al govern de la Generalitat catalana. Aquest va començar preguntant al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, «quan respectarà la immunitat de Carles Puigdemont», en referència a la interlocutòria del TJUE que el torna a considerar eurodiputat amb tots els drets. «És inadmissible dins de la Unió Europea (UE) que un Estat no respecte la immunitat dels seus eurodiputats, que poen moure’s per tota Europa excepte per Espanya».
Puigneró ha presentat l’ordre del dia d’aquest dinar de treball, però a preguntes de La Veu, no ha donat més detalls sobre «els grans reptes de la nova legislatura marcada per la pandèmia de la covid, la importància dels fons europeus NextGeneration i la situació relacionada amb el nou paisatge que quedarà dels indults». Tampoc ha volgut donar noms, preguntat per qui ocuparà la Delegació del Govern a Brussel·les, que li correspon nomenar a Junts, ni de la resta de delegacions pel món, el que s’anomenava Diplocat, amb l’exsecretari general, Albert Royo investigat pel Tribunal de Cuentas.
«La repressió no s’ha acabat ni s’acabarà. Hi haurà indults, però tindrem moltíssims represaliats i la situació de l’exili, que no és normal a la UE», va explicar Puigneró, remarcant que són un govern, quan de coalició, però «un sol govern quan entra a la Sala Tarradellas del Palau de la Generalitat».
El vicepresident li recordava així a Pedro Sánchez que, malgrat els indults prevists, cap membre del Consell acudirà a la conferència que el president del Govern espanyol donarà dilluns al teatre del Liceu de Barcelona, amb el títol «Reencuentro: un proyecto de futuro para toda España», i a on anunciarà els indults. Puigneró va insistir a Pedro Sánchez que, «en lloc d’anar al Liceu a fer màrqueting, hauria d’anar a donar explicació dels indults al Parlament de Catalunya i mirar als ulls dels diputats, que és on està la sobirania dels ciutadans de Catalunya».
La gestió dels fons europeus
Preguntat sobre el paper d’unes conselleries que ostenta Junts i que haurien de gestionar els fons postpandèmia, el vicepresident va negar conéixer el pla del govern espanyol respecte al repartiment dels fons europeus, que comencen a arribar a finals de juliol amb una primera partida de 9.000 euros, d’un total de 69.000. «El debat sobre els fons europeus ha estat i és molt important, però estem acostumats a que els repartisca el govern espanyol sense tindre en compte les necessitats de la indústria i les pimes catalanes. Ens cenyim a la experiència d’abans i estem preocupats. La conselleria d’Economia tindrà feina per veure com es reparteixen». L’anterior govern català va començar l’any passat per reivindicar amb altres regions europees la gestió autònoma dels fons europeus per a fer front a la crisis de la pandèmia.
Les declaracions del exvicepresident a la presó, Oriol Junquera, sobre el «triomf» que significaran els indults «perquè mostraran les febleses de l’Estat», també van ser força criticades. «En cap cas es pot parlar de triomf. Si es volen fer, que es facen, perquè ajudaran a nou persones i a les seues famílies, i els farà més fàcil la seua vida. Però el triomf més gran és aconseguir la independència d’aquest país i la fi de la repressió amb l’amnistia. Aquest és el triomf que volem assolir», va declarar.
Fent teatre al Liceu
Amb aquestes mateixes paraules coincidia Puigdemont, que va qualificar-ho d’un «autoindult». Perquè, «l’estat espanyol no els havia d’haver deixat ni un dia a la presó abans que parlara la justícia europea. I arriba tres anys i mig tard. Però ni amb els indults es tancarà cap carpeta de les que hi ha pendents entre l’estat espanyol i Catalunya des dels temps de l’autonomia». I afegia el president: «Que no ens intente vendre Pedro Sánchez que amb els indults s’acaba el conflicte polític. Els indults formen part de les competències de l’Estat: El que va ser una debilitat de l’Estat va ser la repressió».
Preguntat de nou sobre si els indults garantiran el seu retorn, Puigdemont va dir que «el que garantirà un retorn a Catalunya sud és un respecte a la immunitat que tinc amb Comín i Ponsatí. La pregunta és per a Pedro Sánchez, que espere que la conteste el dilluns al Liceu, però que hauria de contestar davant del Parlament de Catalunya, que és on es deu debatre».
Puigdemont va afegir, amb sorna, «al Liceu es pot escoltar òpera i fins i tot fer teatre, però on es fa política i on s’ha d’enviar missatges és al Parlament, on estic segur que Pedro Sánchez no es negarà a assistir si rep la invitació, Allí és on haig de preguntar-li sobre la meua immunitat». En aquest punt, semblava fer-li un ullet a la presidenta del Parlament i mà dreta, Laura Borràs, mentre Nin pujava les escales cap a dintre de la Casa de la República.
Agermana't
Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací