L'alcalde d'Elx veu «viable» i «realista» que la Dama torne temporalment el 2022

per NLV / EP

Cultura

L'Alcalde d'Elx veu «viable» i «realista» que Cultura autoritze la cessió temporal de la Dama per a l'any 2022
L'Alcalde d'Elx veu «viable» i «realista» que Cultura autoritze la cessió temporal de la Dama per a l'any 2022

El 30 d'agost del 1897, a penes un més deprés del seu descobriment al jaciment de l'Alcúdia, la Dama d'Elx ja estava de camí al Museu del Louvre de París. No va tornar a la capital del Baix Vinalopó fins al 1965, amb motiu de les celebracions del setè centenari del Misteri d’Elx. El govern franquista va acceptar el trasllat de la Dama entre el 23 d’octubre i el 8 de novembre d’aquell any. Posteriorment, després de moltes negociacions, amb el PP sempre en contra de moure la Dama de Madrid (era al govern espanyol, el PSOE de Zapatero), la Dama va romandre a Elx durant sis mesos el 2006. Per fer possible l'exhibició, es va rehabilitar el Museu Arqueològic i d’Història d’Elx (MAHE) i es va habilitar una sala a l’Alcàsser de la Senyoria o Palau d’Altamira.  El 2017, quan es complien 120 anys del descobriment, Elx va tornar a demanar-la sense èxit.

Aquest dilluns, el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, i l'alcalde d'Elx, Carlos González, s'han reunit a Madrid per abordar els aspectes relacionats amb una possible cessió de la Dama d'Elx per a l'any 2022 en una trobada que el primer edil ha qualificat de «fructífer, positiu i esperançador».

En un comunicat, González ha assenyalat que veu «viable» i «realista» l'objectiu, ja que «estem començant a recórrer un camí dirigit a aconseguir que el Ministeri autoritze la cessió temporal de la Dama».

Al mateix temps, ha celebrat que el Ministeri de Cultura s'haja integrat en la comissió bilateral de l'Ajuntament i Generalitat que treballa per al retorn del bust a la localitat.

«És un objectiu que veig realista i viable i que si complim les exigències tècniques, ha de culminar en la segona meitat del 2022 amb una gran exposició d'art iber vinculada al 125 aniversari de la troballa», ha afirmat.

En la reunió també han participat la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga; el secretari General del Ministeri, Javier García; la directora general de Belles arts, Dolores Jiménez; la directora del gabinet del ministre, Mónica Serrano i el diputat il·licità en Corts Generals, Alejandro Soler.

Així mateix, González ha puntualitzat que el Ministeri és «molt exigent» en tot el que té a veure amb les condicions de seguretat de la Dama d'Elx, «ja que es tracta d'una peça d'un valor únic i extraordinari i és la joia de l'art ibèric». Per això, «qualsevol moviment que es produïsca s'ha de dur a terme amb totes les garanties, com ens ha traslladat amb total claredat el ministre».

Igualment, l'alcalde ha assegurat que «la incorporació del Ministeri a la Comissió Bilateral ens permetrà treballar al costat dels responsables de Cultura amb la finalitat d'avançar en la concreció de totes les mesures i necessitats necessàries per afavorir una cessió temporal en la segona meitat del 2022».

Agermana’t

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací