«Cremem el patriarcat», el crit unànime de les protestes dels col·lectius feministes en diverses ciutats

«No permetrem la violència contra les dones pel fet de ser dones», han asseverat les portaveus a València

per NLV / EP

Societat

Concentració de protesta a València | Jorge Gil | EP
Concentració de protesta a València | Jorge Gil | EP

Sota el lema «Els masclistes ens maten. Cremem el patriarcat», col·lectius i entitats feministes han protestat aquest dimarts en diverses ciutats del País Valencià i de la resta de l'Estat per les dones assassinades per violència masclista en l'últim any, més de 40 i  quatre criatures.

A València, dues de les portaveus de la marxa al carrer Colom, Ángela Escribano i Gabriela Moriana, han manifestat: «No podem més. Hem de sortir al carrer a dir prou perquè ens estan matant». Fins aquest dimarts, el Ministeri d'Igualtat ha comptat 21 dones assassinades a mans de les parelles o exparelles el 2021, tot i que aquesta estadística no inclou a aquelles que han estat assassinades per homes que no tenien relació amb elles. L'últim cas s'ha confirmat aquest mateix dimarts, una dona de 55 anys a Valladolid.

Per això, han cremat «el que no val, el vell, el que més mal ens fa: el patriarcat» en forma de frases que «els masclistes solen dir a les seues dones». «No vals res, ets una inútil», han posat com a exemple d'expressions que constitueixen «una forma de violència psicològica que pretén tancar la dona en un cercle que la fa sentir que no es val per si mateixa».

Escribano també ha avisat «a aquells missatgers que neguen la violència contra les dones» que no faran ni un pas enrere. «No permetrem la violència contra les dones pel fet de ser dones», ha afegit.

La portaveu també ha explicat que durant la pandèmia, les dones «s'han sentit obligades a viure amb els seus maltractadors». «Temíem que després podria haver-hi una mena de rebrot, però no una dona assassinada cada 48 hores pràcticament». A més, ha recordat que «no hi ha un perfil» de dona maltractada, encara que sí que és veritat que «aquelles amb dependència econòmica ho poden tindre més difícil».

A Castelló de la Plana, la concentració ha transcorregut a la plaça de l'Hort dels Corders, després que la setmana passada associacions feministes vestiren 18 estàtues de la ciutat que representen figures femenines amb llençols tacats de roig per simbolitzar la sang vessada per les dones assassinades. L'acció pretenia conscienciar la població sobre aquests crims i demanar suport davant la «creixent i intolerable onada de violència» que pateixen les dones, pel sol fet de ser dones.

A Elx (el Baix Vinalopó), la protesta, a la qual s'han sumat membres de l'equip de govern municipal, ha tingut lloc a la plaça de Baix, i a Alacant, a la plaça de la Muntanyeta.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací