«Com afectarà els xiquets escoltar l’himne espanyol de bon matí cara el rei?», es pregunten Solano & Tur

L'actor i el periodista creen una nació pròpia i una constitució a partir del tractat del pet

per NLV

Societat

«Com afectarà els xiquets escoltar l’himne espanyol de bon matí cara el rei?», es pregunten Solano & Tur
«Com afectarà els xiquets escoltar l’himne espanyol de bon matí cara el rei?», es pregunten Solano & Tur

L’actor i dramaturg Ximo Solano i el periodista i escriptor Joan Tur han titulat «El naixement d’una nació  (una oda al pet)»  el capítol d'aquest dijous del seu programa d’improvisació en valencià. Un nou capítol que es publicarà a les 21 hores en les plataformes habituals.

El podcast de Solano i Tur viu un moment històric, ja que decideixen crear una nació pròpia. Aprofiten l’ocasió per parlar de la pel·lícula de D.W Griffith, un dels primers llargmetratges de la història, que feia apologia del racisme. I no s’obliden dels «castellans» als pobles. 

Apareix Helen Hunt i Joan pregunta a Ximo si ha vist l’Òscar que ha guanyat l’actriu americana a sa casa. De sobte a Joan li ve la cançó de Norte y Sur i d’allà passen a la reconquesta d’Espanya a través de Múrcia. «Com afectarà els xiquets escoltar l’himne espanyol de bon matí cara al quadre del rei?», es pregunten.

Solano i Tur posen les premisses de la seua nació: «fan una constitució a partir del tractat del pet». Això els porta a esbrinar quina relació té el pet i l’humor. I apareix l’anècdota del pet escocès alhora que mencionen Camilo José Cela. 

«La bandera serà una paella o no serà (serà invisible)», diuen. «El símbol de la bandera podria ser un taronger empeltat de kiwi», afegeixen. Encunyen la seua moneda, que és important.

També tracten sobre «la llengua i el xicotet, “xicotiu” i “xicotiuiu”, i com representa qui som». Com a ambaixador proposen a algú malcarat: Toni de l’Hostal. I com ambaixadora Hortènsia Herrero. L’exercit estarà format pels que han sobreviscut a la ruta. 

Una vegada es calfen decideixen ser estat-nació i comencen a ocupar territoris i annexionar colònies.

Joan conta com li arriba The Guardian a casa i com la monarquia d’Anglaterra ha tancat les portes a gent no blanca al servei del palau de Buckingham.

La recomanació de la setmana és pel barret que porta un senyor en el documental Slow News. I del periodisme passen a la reputació digital i al bot feixista i a les màquines que parlen entre elles sense que els enginyers les entenguen. 

Acaben de viatge per Guatemala, «un dels països més bonics del món, però amb una capital on passen coses». I encara tenen temps per acabar de decidir quina part d’Espanya s’apropien per al seu estat nació. 

Acaben en fals perquè dediquen l’últim minut «a enviar a fer la mà a…»

Agermana’t

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací