La «pérfida Albión» i el «si ellos tienen ONU, nosotros tenemos dos»

per Joan Canela

Columnistes

La «pérfida Albión» i el «si ellos tienen ONU, nosotros tenemos dos»
La «pérfida Albión» i el «si ellos tienen ONU, nosotros tenemos dos»

Tampoc no és que vulga treure a passejar de nou aquella gastada cita de Marx que la història es repeteix, primer com a tragèdia i després com a comèdia, però és que l’espectacle que està donant la Caverna mediàtica els darrers dies fa plorar, però de riure, o de vergonya aliena. A un titular estan de tornar de llevar-li la pols als antics lemes franquistes aïllacionistes, encara que ací «l’Albión» seria Europa i l’ONU... doncs podria ser també l’ONU, o el Consell d’Europa, o Le Monde...

I és que els revessos internacionals en matèria de drets humans per la repressió als independentistes catalans no paren d’acumular-se. El darrer, l’informe del Consell d’Europa on directament es compara Espanya amb Turquia ha estat mal rebut a la premsa de Madrid. Bé, o més aviat no l’han rebut, ja que la majoria han optat per passar-hi de puntetes, no mencionant-lo o fer-ho sols de passada en articles sobre els indults o similars.

Altres, com El Español o El Mundo, no defugen la qüestió sinó que opten per envestir. Així, el digital de Pedro J. publicava fa una setmana un conspiranoic article apuntant al comodí de la trama russa. El Mundo enfilava més amunt i en portada titulava «El Consell d’Europa denigra la democràcia europea i la compara amb Turquia». Ja a l’interior,el text explica que «El Consell d'Europa no és una institució de la Unió Europea, malgrat la confusió del nom. I l'Assemblea Parlamentària de Consell d'Europa (APCE) és només un dels òrgans consultiu del Consell, una organització intergovernamental de 47 estats. El que s'ha votat avui no és l'informe del diputat letó, sinó un projecte de resolució que ha incorporat diferents esmenes del text original per "retocar, matisar, el que no és correcte", en paraules de la ministra d'Afers Exteriors». Molt de text per explicar que, al remat, aquest informe no implica res ni li importa a ningú, malgrat el titular que el mateix diari imprimia en portada o les reaccions de Vox —demanant que l’estat espanyol abandone aquesta institució internacional— o dels jutges, exigint al Govern espanyol que evitara la seua aprovació uns dies abans de la votació.

Si poguera semblar que amb els indults, el Govern espanyol està començant a assumir les conseqüències que tenen la percepció internacional de la repressió a l’independentisme català, resulta evident que en bona part de la premsa, la negació és persistent. Quan fa tres setmanes, la comissió encarregada d’elaborar l’informe en va aprovar l’esborrany, ens van explicar que allò no suposava res, perquè era un «document de treball» i no representava la institució. O pitjor encara, van repicar amb entusiasme la delirant nota de premsa del ministeri d’Exteriors assegurant que l’informe els donava la raó. És la mateixa estratègia que ja vam veure el setembre del 2020, quan el Grup de Treball de l’ONU sobre Detencions Arbitràries va exigir l’alliberament immediat dels presos polítics, i la premsa de Madrid va explicar-nos que això no tenia res a veure amb l’ONU i que era pràcticament com si un grup d’amics ho hagueren publicat gastant el seu logo i que, a més, la Generalitat catalana els havia subornat. O quan El País va atribuir la carta de 41 senadors francesos denunciant la repressió al fet que «estaven mal informats», entre molts d’altres episodis.

Arribats els indults, aquests mateixos mitjans es mostren un poc més dividits —els més propers al PSOE han virat sensiblement—, però continuen totalment descompassats dels seus homòlegs internacionals. Però bé, quan el principi de realitat no va amb tu, això tampoc és tant problema. Si Le Monde considera «nauseabund» el debat contra els indults, doncs se l’elimina dela llista de diaris que es ressenyen, i assumpte resolt.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací