Un 26,4% de les denúncies per delicte d'odi cap a menors són per discriminació per orientació sexual o identitat de gènere

Demanen que es desenvolupe la Llei de protecció de la infància per afrontar la violència cap a menors LGTBI

per NLV / EP

Societat

Save the Children
Save the Children

El Congrés va donar el passat mes de maig llum verda definitiva a la Llei Orgànica de protecció integral de la infància i l’adolescència davant de la violència. Una norma que presenta com a novetats que el termini de prescripció de delictes d’abús a menors començarà a comptar en el moment que el denunciant complisca 35 anys, i no 18 com fins ara; la prohibició de nus integrals o exploracions genitals durant les proves mèdiques per determinar l’edat, així com de la contenció mecànica; l'eliminació de la custòdia compartida en cas de violència de gènere; l'obligatorietat de denunciar abusos o violència contra menors, i l'impediment de revictimitzar els menors de 14 anys, ja que fixa que només hauran de declarar una vegada.

Save the Children ha indicat en un comunicat que, «des del 2014, primer any amb dades comptabilitzades pel Ministeri de l'Interior, s'han registrat al País Valencià 23 denúncies per delictes d'odi (suma d'infraccions penals i administratives) per orientació sexual i identitat de gènere que van tindre com a víctimes un xiquet o una xiqueta, la qual cosa representa un 26,7% del total de delictes d'odi contra menors d'edat».

L'organització ha assenyalat que «entre tots els delictes d'odi contra infància al País Valencià, la identitat de gènere i l'orientació sexual és el segon motiu pel qual han sigut víctimes de violència al costat del racisme i la xenofòbia (les dues amb 23 denúncies), només per darrere de la discriminació a xiquets i xiquetes amb discapacitat (amb 24 denúncies des del 2014)». A més, ha alertat que «que aquestes xifres són només la punta de l'iceberg, ja que en moltes ocasions la víctima no denuncia per por, culpa o per vergonya».

Per això, Save the Children demana que el desenvolupament de la Llei de protecció integral de la infància i l'adolescència enfront de la violència a través de l'estratègia d'Erradicació de la Violència prioritze els menors LGTBI amb l'objectiu d'acabar amb els delictes d'odi.

 

Els menors trans són especialment vulnerables

El director de l'ONG al País Valencià, Rodrigo Hernández, ha explicat que la pandèmia «ha posat tota la nostra atenció en unes emergències que no podien esperar». «No obstant açò, la violència que pateixen els xiquets, xiquetes i adolescents que són atacats per la seua orientació sexual o la seua identitat de gènere i que moltes vegades es produeix en el seu entorn més proper continua i s'ha d'abordar de forma integral, des de les llars i des de les escoles, des de l'àmbit polític i des del judicial», ha assegurat.

Els xiquets i xiquetes LGTBI «continuen patint més discriminació i tenen més risc de patir violència que la resta de la infància, sent especialment vulnerable la infància trans». «Save the Children considera que el qüestionament de la identitat de gènere expressada per una persona menor d'edat pot posar-la en risc de patir violència i discriminació», han afegit.

«Des del Consell s'han engegat polítiques que poden ajudar a previndre i tractar la violència contra la infància LGTBI, com són la Llei d'igualtat de les persones LGTBI o la Llei integral del reconeixement del dret a la identitat i a l'expressió de gènere. Tanmateix, és fonamental que el desenvolupament de la Llei de protecció a la infància i l'adolescència enfront de la violència aprovada recentment en el Congrés pose el focus també en la infància LGTBI», ha afirmat Hernández.

Save the Children ha considerat «urgent que tots els àmbits de referència de xiquets, xiquetes i adolescents siguen entorns segurs en els quals es duguen a terme tots els canvis necessaris per  garantir el respecte a l'orientació sexual i la identitat de gènere, en concordança amb l'article 9.3 d'aquesta llei».

 

Educació afectiva i sexual als centres escolars

En l'àmbit autonòmic, l'organització proposa «impartir en tots els centres escolars educació afectiva i sexual amb enfocament de gènere i diversitat com a part de la implementació de les mesures arreplegades en la llei per a previndre tots els tipus de violència i millorar la coordinació de la Línia d'Ajuda a la Infància del País Valencià (número 116111) i del telèfon d'atenció del Servici públic Orienta».

També cal «augmentar els recursos destinats al servici Orienta per a ampliar-lo a altres zones del País Valencià com poden ser zones rurals en les quals la infància LGTBI compta amb pocs recursos especialitzats als quals acudir davant casos de violència».

Es demana igualment «assegurar que es compleixen els protocols arreplegats en el decret de desenvolupament de la Llei 23/2018 d'igualtat de les persones LGTBI per a atendre a la infància i adolescència víctima de violència motivada per LGTBI-fòbia tant en l'àmbit intrafamiliar com en l'educatiu».

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.