Debat sobre reciprocitat dels mitjans de comunicació, organitzat per la Plataforma per la Llengua i Reciprocitat Ara!

per NLV

Llengua

Debat sobre reciprocitat dels mitjans de comunicació, organitzat per la Plataforma per la Llengua
Debat sobre reciprocitat dels mitjans de comunicació, organitzat per la Plataforma per la Llengua

La Plataforma per la Llengua i Reciprocitat Ara! han organitzat aquest dimecres, 30 de juny, a les 19 h, un debat telemàtic sobre els mitjans de comunicació en la nostra llengua sota el títol «Què hi podrien fer demà mateix les dues Generalitats, TV3 i À Punt i no fan?». Un nou acte de la campanya per la reciprocitat dels mitjans audiovisuals en la nostra llengua es podrà seguir pels canals de Youtube de la Plataforma per la Llengua i de Clar Televisió, així com pel Facebook de @plataformaPV i @televisioclar.

En el debat participaran els polítics Joan Baldoví, de Compromís; Pilar Calvo, de Junts; Marta Rosique, d’Esquerra Republicana; Marisa Saavedra, d'Unides Podem; Vicent Sarrià, del PSPV, i Albert Botran, de la CUP. L’acte serà moderat per Manuel Lillo, director del setmanari El Temps.

La iniciativa «Reciprocitat Ara!» demana als governs de la Generalitat Valenciana, de la Generalitat de Catalunya i al Govern balear avançar cap a la reciprocitat de recepció de les ràdios i televisions públiques en llengua pròpia, À Punt, TV3 i IB3. 

El debat sobre reciprocitat dels mitjans de comunicació se centrarà en dos temes fonamentals: la televisió per internet i els drets d’emissió de programes. En primer lloc, la reciprocitat de la televisió per internet en català és viable i d’aplicació immediata, i està en mans dels governs valencià, català i balear. La televisió per internet pot ser en directe o a la carta, i s’hi pot accedir a través dels televisors intel·ligents (Smart TV) i per ordinador. 

En segon lloc, cal proposar solucions a les limitacions de les corporacions de televisió pública en català per emetre continguts en els altres territoris, si no en tenen els drets. Així, per exemple, el servei en línia de TV3 a la carta sovint presenta espais sense programació al País Valencià (sobretot films) perquè no se n’han pagat els drets d’emissió fora de Catalunya. La proposta televisiva de «reciprocitat» que ara mateix hi ha a les Illes Balears, amb la compressió del canal de la Corporació Catalana en un sol múltiplex, no evita tampoc aquest problema. TV3.cat, que es veu a les Illes Balears, és una versió limitada del canal en català que es veu a Catalunya.

Fora de l’estat espanyol, a la Catalunya Nord, a l’Alguer o en llocs del món on viuen catalanoparlants tampoc no es troben disponibles molts continguts dels serveis per internet d’À Punt, IB3 i TV3. 

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.