L'Open Arms i quatre vaixells de rescat més duen a terme reparacions al port de Borriana

L'Aurora Grup de Suport i les ONG hi treballen per la creació d'un espai de treball i emmagatzematge mancomunat

per NLV

Societat

L'Aurora Grup de Suport i les ONG treballen per la creació d'un espai de treball i emmagatzematge mancomunat al Port de Borriana
L'Aurora Grup de Suport i les ONG treballen per la creació d'un espai de treball i emmagatzematge mancomunat al Port de Borriana

Amb l'arribada aquesta setmana de l'Open Arms, són cinc els vaixells de rescat que hi ha al port de Borriana per tal de dur a terme diverses reparacions i millores. L'embarcació de l'ONG catalana Proactiva Open Arms va fer el seu amarratge després de dos mesos i mig bloquejada al port sicilià de Pozzallo per les autoritats italianes per motius administratius.

Actualment totes les tripulacions treballen a gran ritme en les diferents actuacions a les cinc embarcacions: Sea Watch 3, Aita Mari, Louise Michel, Alan Kurdi i l'esmentada Open Arms, pertanyents a diferents entitats. L'objectiu és reprendre de manera immediata les seues missions de rescat a la Mediterrània central.

Sea Watch 3

L'Aurora Grup de Suport, l'entitat local que coopera amb les ONG de rescat, també treballa amb gran intensitat en la gestió d'allotjament d'unes 50 persones entre voluntaris i treballadors de diverses organitzacions. Ha llançat una campanya en xarxes socials per buscar la participació de la ciutadania i aconseguir una flota de bicicletes perquè els membres de les entitats puguen fer els desplaçaments diaris. A més, s'ocupen de la seua base de proveïdors locals per assortir les embarcacions de tots els materials i subministraments necessaris per salpar en les seues missions.

Des de fa més d'any i mig l'Aurora Grup de Suport informa i negocia amb diferents institucions i autoritats per aconseguir un espai d'emmagatzematge de materials i desenvolupament de treballs en condicions per a les organitzacions de rescat. El projecte col·laboratiu anomenat CESORMED (Centre de Suport a les ONG de Rescat de la Mediterrània) compta amb el suport de les entitats alemanyes Sea Watch, Sea Eye i Louise Michel, les espanyoles Open Arms, Salvamento Marítimo Humanitario i PROEM-AID a més del suport d'United4Rescue.

Aita Mari

L'Aurora Grup de Suport també té la col·laboració dels serveis d'empreses d'enginyeria, arquitectes i altres professionals amb l'objectiu de desenvolupar un parc de contenidors retolats, numerats i que complisquen totes les normatives vigents i que cobrisquen totes les necessitats per executar les tasques d'una manera ordenada i digna. La instal·lació provisional de 750 metres quadrats contempla una plaça central per fer treballs amb la finalitat de buscar una convivència harmònica amb la resta d'activitats que es desenvolupen al port.

L'Aurora Grup de Suport ha informat la Conselleria d'Obres Públiques i altres institucions del seu interés per buscar una fórmula per a la concessió de l'espai sol·licitat per desenvolupar el CESORMED. Les tasques de coordinació amb totes les ONG interessades per al finançament mancomunat del projecte es troben en un estat molt avançat. D'ací a poc temps es durà a terme una presentació oficial del projecte i els continguts. A més, s'està dinamitzant una taula redona en què intervinguen totes les institucions públiques i privades implicades per donar celeritat a la materialització del projecte.

Open Arms

La gran confluència d'ONG al port de Borriana i el desafiament logístic i organitzatiu que comporta fan imprescindible la instal·lació del CESORMED. Les condicions limitades d'emmagatzematge amb què compten les embarcacions per desenvolupar la posada a punt han donat com a resultat alguns incidents. En les últimes dates s'han sostret una gran quantitat d'armilles de rescat que es trobaven en un contenidor portuari, així com bicicletes i altres estris de valor.

Actualment els voluntaris de l'Aurora busquen la col·laboració de la població per emmagatzemar temporalment als seus locals o habitatges roba, mantes, armilles i tota classe de materials que han de ser retirats de manera momentània de les bodegues de les naus per poder executar-hi diverses actuacions .

Agermana’t

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.